Coralii din Marea Mediterana, decimati de un val de caldura, au inceput sa renasca

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Oamenii de stiinta au gasit pentru prima data, in largul coastelor spaniole din Marea Mediterana, corali care au reinceput sa creasca dupa ce specialistii in oceanologie i-au crezut morti in urma unui val de caldura, oferind astfel o raza de speranta pentru barierele de corali din lumea intreaga, grav afectate de schimbarile climatice, informeaza AFP, titreaza Agerpres.

Descoperirea a fost facuta cu ocazia unor expeditii marine efectuate in proximitatea insulelor spaniole Columbretes, de Diego Kersting si Cristina Linares, cercetatori la Universitatea Libera din Berlin si la Universitatea Barcelona. Studiul lor a fost publicat miercuri in revista Science Advances.

Din 2002, cei doi cercetatori au monitorizat 243 de colonii din specia de corali Cladocora caespitosa si au documentat cu rigurozitate mortalitatea coralilor provocata de incalzirea climei si a apei marine.

„Intr-o zi, am inceput sa vedem polipi vii in acele colonii, pe care le credeam complet moarte”, a explicat Diego Kersting. „A fost o mare surpriza”, a adaugat el.

Coloniile de corali sunt constituite din vietuitoare marine minuscule, denumite polipi, care secreta un exoschelet din carbonat de calciu (calcar).

Valurile de caldura ucid aceste vietuitoare marine, fie pur si simplu printr-un exces de caldura, fie prin ejectarea din organismele lor a unor specii de alge care le procura nutrimentele necesare vietii; acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „albirea coralilor”.

Un sfert din coloniile de corali din jurul insulelor Columbretes au murit din cauza caniculei din anul 2003.

Timpul este numarat

Insa cercetatorii au descoperit ca in cazul a 38% dintre coloniile afectate, polipii si-au dezvoltat in realitate o anumita strategie de supravietuire: ei s-au micsorat, si-au abandonat fostele exoschelete si, intr-o perioada de mai multi ani, au dezvoltat exoschelete noi.

Pentru a fi siguri ca era vorba despre aceleasi vietuitoare marine care au „renascut”, si nu despre indivizi noi, autorii studiului au modelat in 3D fostele exoschelete si au confirmat ca acestea erau legate de noi structuri coraliere.

Acest proces de „reintinerire” fusese observat in trecut intr-o maniera indirecta, in straturi de fosile, dar niciodata in direct, in colonii de corali vii.

Potrivit lui Diego Kersting, oamenii de stiinta spera ca acelasi fenomen sa se produca si in alte regiuni ale lumii, mai ales in Marea Bariera de Corali din Australia. Insa acest lucru nu a fost observat pana in prezent.

„Este in mod categoric o veste buna, dar problema este ca aceste valuri de caldura marina se produc de acum inainte in Marea Mediterana si peste tot in lume in toate verile sau la fiecare doi ani”, a explicat acelasi cercetator.

Intrucat coralii au un ritm de crestere foarte lent, de ordinul a trei milimetri pe an, „daca avem astfel de valuri de caldura in toate verile, si de fiecare data intre 10% si 15% dintre colonii sunt ucise, ne dam seama foarte bine ca aceasta solutie nu va fi una durabila”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2