Coreea de Nord ameninta din nou cu anularea summitului Kim-Trump

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Coreea de Nord a amenintat din nou, joi, ca ar putea anula intalnirea liderului de la Phenian, Kim Jong Un, cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, informeaza Kyodo, transmite AGERPRES.

Choe Son Hui, oficial de rang inalt din Coreea de Nord insarcinat cu negocierile cu SUA, a declarat ca “daca Statele Unite ne jignesc bunavointa si se agata de acte ilegale si revoltatoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA”.

Miercuri, Trump afirmase ca abia saptamana viitoare se va sti daca summitul americano-nord-coreean de la Singapore va avea loc pe 12 iunie, asa cum fusese planificat. In aceeasi zi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a informat in scris comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor de la Washington ca “un acord rau nu este o optiune” in relatiile cu Phenianul si ca SUA se vor retrage de la negocieri daca nu se discuta o intelegere corecta privind denuclearizarea.

Pompeo i-a transmis lui Kim si o amenintare. Intr-un interviu, el s-a referit la o declaratie de saptamana trecuta a consilierului national pentru securitate John Bolton, care mentionase posibilitatea aplicarii in Coreea de Nord a modelului din Libia – renuntarea la armele nucleare, fara nicio garantie din partea SUA. Desi Trump a respins ulterior ideea, seful diplomatiei americane a reluat-o, sustinand ca “presedintele a clarificat ca se va sfarsi ca in modelul libian doar daca Kim Jong Un nu incheie un acord”. Presedintele libian Moammar Gaddafi a renuntat la intentiile de inarmare nucleara in 2003, iar in 2011 a fost rasturnat de la putere si ucis de rebeli.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2