Coreea de Nord are bomba cu hidrogen, sustine Kim Jong-Un

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

kim jong unLiderul nord-coreean Kim Jong-Un a lasat sa se inteleaga ca tara, dotata cu arma nucleara, a dezvoltat o bomba cu hidrogen, fapt ce ar reprezenta, daca se confirma, un progres semnificativ in programul sau de armament nuclear, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Coreea de Nord este deja „un stat puternic dotat cu arma nucleara, care este gata sa faca sa explodeze o bomba A (atomica) si o bomba H (cu hidrogen) pentru a-si apara suveranitatea intr-un mod fiabil”, a declarat Kim Jong-Un, in cadrul unei inspectii recente la un sit militar.

Aceste declaratii ale liderului de la Phenian au fost difuzate de agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA, citata de AFP.

Coreea de Nord a testat in trei randuri bomba atomica, care foloseste fisiunea nucleara, in 2006, 2009 si 2013. Aceste teste i-au atras Phenianului mai multe valuri de sanctiuni internationale.

Bomba cu hidrogen functioneaza pe baza fuziunii, sau unirii unor elemente mai usoare cu unele mai grele si provoaca o explozie mult mai puternica.

Coreea de Nord a sugerat in trecut ca dispune de arme „foarte puternice, de mare capacitate”. Aceste noi declaratii ale lui Kim Jong-Un fac o referire directa la bomba cu hidrogen.

Phenianul face deseori declaratii despre capacitatile sale nucleare, afirmatii care insa nu pot fi verificate. Regimul nord-coreean sustine, in special, ca dispune de arme capabile sa atinga teritoriul american, dar cei mai multi dintre experti considera ca este imposibil ca Phenianul sa aiba astfel de arme, cel putin pentru moment.

In septembrie, Institutul pentru Stiinta si Securitatea Nationala (ISSI), al carui sediu se afla la Washington, a avertizat in legatura cu o noua facilitate in constructie la Yongbyon, principalul complex nuclear al Coreii de Nord. Aceasta ar putea servi la separarea izotopilor si la producerea de tritiu, estimase atunci ISSI.

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului si reprezinta o componenta cheie pentru fabricarea de arme termonucleare, a caror putere este substantial mai mare decat cea a bombelor nucleare, care contin numai uraniu sau plutoniu.

Primele doua teste nucleare nord-coreene au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Al treilea test a fost se pare pe baza unui echipament continand uraniu, desi acest lucru nu a fost confirmat.

„Nu stim daca Coreea de Nord poate construi, de fapt, arme nucleare, inclusiv pe baza de tritiu, credem insa ca ea inca mai trebuie sa rezolve unele probleme tehnice pentru a fi capabila de aceasta”, declara ISSI.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2