Corlatean reafirma sprijinul Romaniei pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Afacerilor Externe a reafirmat joi, la Varna, la cea de-a 30-a reuniune a ministrilor afacerilor externe ai Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), sprijinul Romaniei pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, in contextul anexarii ilegale a Crimeii si actiunilor violente din estul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES de MAE, Corlatean a subliniat, in acest context, necesitatea respectarii alegerii unui parcurs european facuta de Republica Moldova, Ucraina si Georgia.

Seful diplomatiei romane a vorbit, totodata, despre necesitatea respectarii principiilor fundamentale de drept international, ca preconditie pentru stabilitatea regiunii si a mentionat eforturile de articulare a unei cooperari regionale eficiente depuse de Romania, inclusiv in calitate de presedinte in exercitiu al SEECP. Corlatean a precizat ca in aceasta calitate Romania a urmarit sincronizarea agendei de cooperare in sud-estul Europei cu procesele de aderare la NATO si UE.

Ministrul Titus Corlatean a reafirmat “prioritatea constanta” acordata cooperarii regionale in politica externa a Romaniei, precum si interesul prioritar acordat OCEMN si a prezentat contributia Romaniei la activitatile organizatiei, indeosebi in domeniul combaterii evaziunii fiscale, protectiei mediului, combaterii criminalitatii transfrontaliere si al transporturilor.

“Procesul de cooperare la Marea Neagra a fost lansat la initiativa Turciei, prin Declaratia de la Istanbul (25 iunie 1992), de catre 11 state, printre care si Romania, avand ca obiectiv accelerarea dezvoltarii economice si sociale a statelor membre, in scopul realizarii unui grad superior de integrare in economia europeana si mondiala, prin intensificarea cooperarii multilaterale si folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografica si complementaritatea economiilor nationale”, se precizeaza in comunicatul citat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *