Coronavirus – OMS: Numarul infectiilor in China scade, insa ”nu este momentul pentru delasare”

Un declin continuu al numarului de noi cazuri de infectie cu coronavirus in China este incurajator, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), insa a avertizat ca exista in continuare riscul ca epidemia sa se raspandeasca in afara tarii, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

”Suntem incurajati de aceasta tendinta, insa nu este momentul pentru delasare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, in cadrul unei informari de presa la Geneva.

Alte 25 de tari au raportat 1.076 de cazuri la OMS, printre acestea numarandu-se inclusiv cinci cazuri in tara cea mai recent afectata, Iran, a spus el.

Directorul OMS a mentionat ca cifra totala a acestor cazuri este foarte mica in comparatie cu cele aproape 75.000 inregistrate in China, dar a adaugat: ”Este posibil sa nu fie la fel pe termen lung”.

Primarul din Daegu, al patrulea oras ca marime din Coreea de Sud, le-a cerut locuitorilor sa ramana in spatii inchise dupa o crestere abrupta a numarului de infectii cu coronavirus in randul unor persoane care au fost prezente la o adunare religioasa.

Cele mai recente cazuri raportate de Coreea de Sud sunt din mai multe ”grupuri distincte”, a precizat cu aceeasi ocazie Oliver Morgan, director in cadrul OMS. ”Deci, desi numarul pare destul de mare, acestea sunt in mare parte asociate cu focarele existente cunoscute”, a spus Morgan. ”Acest lucru nu semnaleaza o schimbare specifica in ceea ce priveste epidemiologia la nivel mondial, dar indica faptul ca autoritatile coreene monitorizeaza indeaproape, foarte riguros, toate cazurile noi si toate acele focare pe care le-au identificat”, a adaugat specialistul.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a adaugat ca, in opinia sa, ”cu masurile pe care le pot lua, proportionale cu riscul de sanatate publica, cred ca numarul de cazuri poate fi gestionat”.

El a adaugat ca a contactat doisprezece producatori de top de echipamente de protectie – cum ar fi masti, ochelari si halate – pentru a se asigura ca lucratorii sanitari vor fi dotati cu prioritate.

Oamenii de stiinta chinezi testeaza doua medicamente antivirale impotriva noului coronavirus, iar rezultatele preliminarii sunt asteptate in trei saptamani, a indicat directorul OMS. El a facut referire la studii clinice asupra unei combinatii din medicamentele antivirale ritonavir si lopinavir, vandute sub numele de marca Kaletra de AbbVie Inc, si la un medicament antiviral experimental, remdesivir, de la Gilead Sciences Inc din SUA.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu