Coruptia si nesimtirea care sufoca orasul

Romanii ies in strada in numar tot mai mare. O analiza facuta de cei din zona nonguvernamentala mentioneaza ca 80% dintre contestatarii din orasele Romaniei sunt cetateni care nu au votat la alegerile locale si parlamentare din 2016. In mod logic se nasc cateva intrebari. De ce nu iesim la vot dar protestam in strada? Oare pentru mai mult de jumatate dintre romani nu exista nicio alternativa politica viabila? Nu intelegem ca democratia este o forma de exercitare legala a puterii poporului?

Am vazut pancartele folosite in strada de unii baimareni. Texte care contineau invective, cuvinte vulgare si cateva trimiteri timide la situatia din orasul nostru. Dintr-un difuzor amplasat intr-o masina aflata in fruntea coloanei erau lansate lozinci incoerente si penibile, care nu aveau nicio legatura cu ceea ce ne doare in mod real. Asta stim, asta putem, asta facem! Orasul nu are lideri, ci doar un stapan care face si desface cum vrea el.

Am fost prezent la sedinta extraordinara a Consiliului Local Baia Mare. Echipa de consilieri obedienti, care si-a redescoperit subit identitatea politica, s-a remarcat din nou printr-o noua prestatie caracterizata de lasitate si incompetenta. Ei au fost sustinuti si monitorizati de pe margine de o echipa zgomotoasa care a sfidat autoritatea servilului presedinte de sedinta.

Adevarul despre administratia publica nu trebuie sa iasa la iveala. Mizeria trebuie pastrata sub covorul de iuta, imbacsit de praf si voma cu iz de coruptie. Orasul trebuie sa ramana in starea sa de decadere, acceptand violul si perversiunile la care este supus. Niciodata in toata existenta sa, Baia Mare nu a fost intr-o asemenea situatie de criza. Iar sansele sa-si revina sunt tot mai reduse, atata timp cat deliberativul este populat de yesmani si sicofanti, oameni fara coloana vertebrala, agramati si slugarnici.

De ce tace mediul de afaceri? Ce fac onorabilii membri ai mediului academic? Unde sunt liderii ONG-urilor cu reputatie internationala? De ce taceti si nu luati pozitie, de ce acceptati umilirea orasului care este si al vostru? De cine si de ce va temeti? Oare chiar toti sunteti vulnerabili sau coruptibili? Nu voi ar trebui sa fiti vocea unei comunitati, prabusite in propria sa mediocritate si neputinta? Cine vreti sa lupte pentru viitorul orasului care arata pustiit si jefuit ca dupa invazia hoardelor mongole?

Bulversat si disperat de starea si neputinta in care traim de aproape un an, m-am adresat unor persoane pe care le consideram capabile si competente sa faca ceva. Oameni de afaceri, personalitati din zona culturii, profesori si medici. Am primit raspunsuri halucinante. Lumea se teme sa vorbeasca, nu vrea sa se implice, prefera cantonarea in universul personal, refuzand sa reactioneze, intr-o stare de complicitate culpabila.

“Nu vezi ca orasul e pustiu si parasit?”, “Noi ne vedem de treburile noastre si asistam la ceea ce se intampla”, “Nu intelegi ca oameni care ar putea face ceva sunt la mana celor care controleaza orasul?”,  Atat putem, atata vrem!”

Au fost cateva trimiteri timide la o anume oligarhie care controleaza urbea. Oameni care nu sunt in politica sau demnitati publice. Un fel de oculta care detine puterea reala si decide asupra destinului acestui judet. Care stabileste cine, ce si unde se face in zona. De catre cine, cum si pe ce bani.

Se mentiona ca sediu al grupului decident o anume vila din satul cu valtori, locul dintre dealuri unde ne ducem covoarele la spalat. Acolo pretind ei ca se aduna periodic, stapanii turmelor de oi care populeaza zona. Un scenariu de film horror, cu trimiteri spre zona serviciilor secrete, personaje retrase de pe scena publica, care controleaza si santajeaza politicienii, presedintii si primarii. Niciunul din cei cu care am vorbit nu vrea sa fie mentionat. O frica teribila se asterne peste comunitate, ca un giulgiu mortuar.

De ce tace presa si nu spune nimic? Ce fac jurnalistii de investigatie si deontologii de presa? Pana unde s-a intins caracatita care sugruma adevarul? Tacere… o tacere care ne readuce intr-o stare de sclavagism modern, in care avem internet si gadgeturi… dar nu mai avem contiinta si curaj civic!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

 1. dan

  “Se mentiona ca sediu al grupului decident o anume vila din satul cu valtori, locul dintre dealuri unde ne ducem covoarele la spalat. Acolo pretind ei ca se aduna periodic, stapanii turmelor de oi care populeaza zona. Un scenariu de film horror, cu trimiteri spre zona serviciilor secrete, personaje retrase de pe scena publica, care controleaza si santajeaza politicienii, presedintii si primarii. Niciunul din cei cu care am vorbit nu vrea sa fie mentionat. O frica teribila se asterne peste comunitate, ca un giulgiu mortuar”.

  Daca-i stii, spunele numele, Attila, ca de la tine vine informatia la mine si de la mine mai departe. Asa a fost si in Piata Victoriei, s-a comunicat intre oameni si au reusit, alaturi de ceilalti din tara. Si tu faci perte din presa, iesi la TV, poti genera o opine constructiva.

  Reply
 2. gelu

  Pai spunea ca nu au dat aia nume ci doar o locatie. Trimiteri timide, s-au temut aia sa vorbeasca . Hai sa ne unim fortele si sa vedem cine sunt :”oligarhii”. Oare aia il controleaza si pe Chereches? Cine mai stie ceva despre caz?

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1