Corzan catre redactorul ZiarMM.ro: “Dumneavoastra sunteti de vina ca s-a inchis Casa de Cultura! Putea functiona si asa…Am pierdut 500 milioane de lei”

PNL

In urma articolului publicat ieri dimineata de ZiarMM.ro, prin care ii solicitam prefectului de Maramures, in calitate de presedinte CJSU, sa se autosesizeze in cazul situatiei de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Baia Mare astazi, dis-de-dimineata, am aflat ca va avea loc o comisie tehnica la sediul Prefecturii Maramures de la ora 09.00.

Am fost refuzati sa participam la aceasta comisie insa cum refuzurile nu fac parte din meseria noastra ne-am prezentat la sala 105 unde avea loc sedinta. Dupa o discutie cu prefectul, care nu se astepta sa ne vada, acesta, foarte politicos, a fost de acord intr-un final sa ramanem. Foarte bine a facut deoarece am avut sansa de a interveni cu informatii, dar si cu intrebari pentru cei prezenti, adica ITM Maramures, ISU Maramures, DSP Maramures, Primaria Baia Mare, Protectia Consumatorului Maramures etc.

Imobilul sa fie cedat sindicatelor

In cadrul comisiei fiecare institutie a prezentat un scurt raport de constatare al controalelor efectuate in luna octombrie 2019, prezentate si de ZiarMM.ro la vremea respectiva. Un lucru neasteptat a venit din partea unui invitat, care a propus sa se faca demersuri la Guvernul Romaniei, mai exact la primul ministru caruia sa i se solicite o Hotarare de Guvern prin care imobilul sa fie dat sindicatelor pe considerentul ca unul din marii lideri sindicali si-ar fi exprimat opinia de a nu fi interesat de Casa de Cultura si ca e dispus oricand sa o cedeze municipalitatii. Lucru pe care noi nu-l credem…Ulterior, acelasi invitat a punctat si faptul ca in tara exista 14 protocoale incheiate intre primarii si sindicate si ca municipalitatile au investit in casele de cultura respective. Adica, Primaria Baia Mare sa investeasca in cladire fara ca sa fie proprietar… Aici facem precizarea ca unitatea administrativ-teritoriala a castigat la toate instantele, in procesul cu sindicatele si urmeaza sa se fixeze un prim termen de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta fiind ultima instanta.

La final, comisia a efectuat un nou control la Casa de Cultura, care s-a desfasurat putin dupa ora 10.00.

Apostrofati de administrator

Pe langa chiariasi a fost prezent si administratorul, Dumitru Corzan care, la un moment dat, si-a pierdut rabdarea si a strigat catre redactorul ZiarMM.ro: “Dumneavoastra sunteti de vina, ca s-a inchis Casa de Cultura! Putea functiona si asa…”

Nu a scapat nici Cristian Niculescu Tagarlas si nici Dan Ivan de apostrofarile lui Corzan, care e suparat foc si pe cei doi: “Cum au putut spune sa se inchida definitiv? E campanie electorala!”

Pe de alta parte Corzan spune ca acest imobil ar putea fi salvat daca ar intra in posesia Primariei Baia Mare.

Dumitru Corzan, administrator: “Daca nu se va rezolva problema, sa treaca la Primaria Baia Mare deoarece Casa de Cultura din surse proprii nu poate trai. Primarul Municipiului Baia Mare si prefectul de Maramures ar trebui sa se intalneasca si sa gaseasca o solutie daca se doreste salvarea ei, daca nu, atuncea… O astfel de sala nu exista in oras si are o acustica deoasebita. E pacat ca se distruge. Repet, rolul si rostul ei e sa fie a Primariei. Este singura entitate care are posibilitati financiare. De mult spun acest lucru.”

Silviu Ungur, prefect de Maramures: “Aceasta cladire este emblematica pentru Baia Mare si trebuie sa o salvam. Cladirea trebuie sa ramana in picoare. Institutiile trebuie sa ne trimita fiecare, raportul de constatare cel tarziu pana la data de 26 februarie. Cautam solutii.”

Sala de spectacole a fost deschisa, iar cei prezenti au fost “loviti” de un miros puternic de mucegai. Nu exista cuvinte ca sa va putem descrie ce miros era in acea incapere. Ba mai mult, de la ultima grindina s-a degradat si acoperisul de deasupra salii si cand ploua, apa ajunge in interior.

De precizat ar mai fi faptul ca administratorul, in sinceritatea sa, a spus ca a pierdut intre 500 si 600 milioane de lei vechi de cand s-a inchis sala. Intrebat ce a facut cu banii, de ce nu i-a investit in intretinerea cladirii, acesta a replicat: “Nu stiti dumneavoastra!” Asa e, nu stim unde au ajuns banii insa ANAF poate afla!

In 27 februarie 2020, Casa de Cultura implineste 50 de ani de existenta.

Revenim cu detalii.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Justitiar

    Putea exista un KOLECTIV cu prunci nevinovati! Care sindicate sunt prpritare din moment ce nu au construit si nu au cumparat aceste sali de spectacole construite cu sudoarra poporului ,nu activistilor pcr erijati in capitalisti.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1