Cosea: Datele statistice ar trebui sa stea la baza masurilor economice, nu sa fie folosite la manipularea populatiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

calculatorDatele furnizate de Institutul National de Statistica ar trebui sa fie fundamentul pe care se iau masurile economice si nu ar trebui folosite pentru manipularea populatiei sau pentru elemente politicianiste ori electorale, a declarat, vineri, economistul Mircea Cosea, la o dezbatere organizata la INS.

“Observ ca munca dumneavoastra nu este folosita la utilitatea maxima de cei care ar trebui sa o utilizeze, de decidentii politici. Dumneavoastra dati datele. Aceste date ar trebui sa fie fundamentul pe care se iau masurile economice, nu ar trebui nici intr-un caz folosite pentru manipularea populatiei sau pentru elemente politicianiste sau electorale. E mare pacat ca acest patrimoniu al intregii tari, acest tezaur de munca pe care dumneavoastra il conduceti in fiecare zi nu este luat in seama. Dumneavoastra dati o cifra care arata ca exista o crestere economica, iar pe aceasta crestere economica, in loc sa se brodeze o politica economica de dezvoltare, se brodeaza o politica electorala, de cadouri electorale”, a spus Mircea Cosea, la dezbaterea “Calitatea si credibilitatea in statistica oficiala”.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul “Zilei Statisticianului 2015” si aniversarii a 156 de ani de statistica oficiala in Romania.

Mircea Cosea a tinut sa precizeze ca nu pune in discutie credibilitatea sau corectitudinea datelor, ci faptul ca acestea sunt folosite incorect.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), este de parere ca oamenii sunt suspiciosi si ca multi nu cred ce citesc sau aud.

“Cat priveste credibilitatea Institutului National de Statistica, aici mi se pare ca lucrurile au o particularitate, plecand de la faptul ca suntem o societate suspicioasa. De multe ori suntem tentati sa nu credem ce citim, sa nu credem ce auzim si pe urma mai este si o povara istorica pe umerii acestei institutii. Povara istorica adunata din toata lumea, dar imi amintesc ca citisem undeva ca in vremea interbelica, la Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, un profesor a lansat o vorba care a ramas multi ani: ca ‘statistica este ceea ce poate sa faca din cimitir sala de bal si invers'”, a afirmat Adrian Vasilescu.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2