Cosmin Butuza: “Baia Mare va fi unul dintre cele mai performante Centre Sportive Nationale!”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Reporter: Ce ne puteti spune dupa primele sase luni de mandat?

Cosmin Butuza, secretar de stat – Ministerul Tineretului si Sportului: Dupa o jumatate de an ca secretar in Ministerul Tineretului si Sportului pot spune ca am ajuns sa cunosc problemele cu care se confrunta sportul romanesc, de la situatia nu tocmai fericita a bazelor sportive si a centrelor sportive, la nemultumirile sportivilor si ale federatiilor nationale. Vizitele in tara mi-au prezentat problemele cu care se confrunta sportivii, de la conditiile minime din salile de sport la infrastructura uzata moral. Insa, cu toate aceste lipsuri, sportivii romani ne reprezinta cu mandrie si se intorc cu medalii de la competitiile la care participa.

Am participat la peste 30 de competitii sportive desfasurate in Romania si este foarte important sa investim in sport. Sportivii nostri sunt cei mai buni ambasadori ai tarii, reprezentandandu-ne cu mandrie la nivel international. Astfel, noi avem datoria morala sa ii sustinem si sa le oferim tot sprijinul in pregatirea si dezvoltarea sportului. Totodata, as aminti si componenta legislativa: am participat la peste zece comisii parlamentare, fiind prezent de opt ori in plenul Camerei Deputatilor si de doua ori in plenul Senatului, sustinand modificarile aduse la Legea Sportului.

 Reporter: Care este stadiul implementarii programului de guvernare la capitolul sport?

Cosmin Butuza: Ministerul Tineretului si Sportului a demarat dialogul cu celelalte organisme guvernamentale implicate pentru realizarea obiectivelor programului de guvernare. Dialogul cu Ministerul Educatiei Nationale pentru sportul scolar si universitar, cu Ministerul Sanatatii pentru cabinetele de medicina sportive, dar si cu Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive si cresterea numarului bazelor sportive.

Reporter: Care sunt proiectele implementate pana la acest moment si care sunt planurile dumneavoastra pe termen scurt?

Cosmin Butuza: Portofoliul proiectelor demarate de MTS este destul de mare. Totusi, la capitolul sport as mentiona: O.U.G 38/2017 privind modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr 69/2000, prin care administratiilor publice locale li se confera cadrul legal pentru a finanta activitati sportive in limita maxima a 5% din bugetul local, dar si posibilitatea de a intregistra contracte de activitate sportive sau contracte de munca pentru sportivi. In acest moment sunt discutii privind o lege a sponsorizarii, prin care reprezentantii mediului de afaceri sa poata fi mai implicati in activitatea sportiva. As mai mentiona si faptul ca, de la 1 iulie 2017, s-au majorat salariile tuturor angajatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, cu 20%. Perioada urmatoare presupune mai multe proiecte privind dezvoltarea sportului si a infrastructurii. Un exemplu este Saptamana Europeana a Sportului, care se va desfasura in perioada 23 – 30 septembrie 2017 si va fi un proiect cofinantat de Comisia Europeana si Ministerul Tineretului si Sportului, al carui ambasador este domnul ministru Ministrul Dunca. In cadrul acestei saptamani se vor desfasura activitati, impreuna cu Federatia Romana Sportul pentru Toti, pentru a stimula activitatea fizica si sportul de masa.

Reporter: In presa a aparut informatia ca se doreste infintarea unui Club Sportiv National in Baia Mare. Ce implica acest proiect si cat de realizabil este?

Cosmin Butuza: Acest proiect este unul extrem de util si realizabil in proportie de suta la suta. Demersurile pentru infiintarea unui Complex Sportiv National (CSN) in Baia Mare au fost demarate. CSN-ul va sustine dezvoltarea sportului de performanta prin asigurarea unor conditii specifice si specializate de pregatire a sportivilor si prin diversificarea ramurilor sportive care vor beneficia de aceste conditii utilizate de loturile nationale si olimpice. Totodata, va oferi posibilitatea de organizare a competitiilor nationale si internationale, crescand notorietatea orasului si a judetului pe plan national si international. Acest Complex Sportiv National o sa fie al baimarenilor si al maramuresenilor, al sportivilor locali cu scopul de a le crea, acasa, conditiile necesare unei bune pregatiri sportive, o conditie vitala pentru a obtine performanta. Dorim, totodata, sa ii facem ambasadori ai Maramuresului si ai Baii Mari peste tot in lume.

Reprezentantii Consiliului Judetean Maramures si cei ai Primariei Baia Mare sustin acest proiect si as vrea, prin intermediul mass-media, sa le multumesc public. Doresc sa ii multumesc, in mod special, ministrului Marius Dunca, pentru sprijinul si increderea pe care o acorda acestui proiect. As mai puncta aici si faptul ca Sala Polivalenta ”Lascar Pana” si Baza de Atletism au fost trecute, printr-o hotarare a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, tocmai pentru a putea concretiza acest proiect.

Reporter: Care sunt Bazele Sportive care vor forma acest Complex National Sportiv?

Cosmin Butuza: CSN Baia Mare va fi unul dintre cele mai complexe si mai performante centre nationale care, pe langa Sala Polivalenta” Lascar Pana” si Baza de Atletism va fi format si din Bazinele de inot, Terenul de Rugby si un Centru Medical de Refacere Sportiva, la care vom adauga spatiile de masa si cazare. Dorim sa oferim sportivilor toate conditiile necesare dezvoltarii sportului de performanta. Vrem sa ajungem pe lista competitiilor internationale, promovand astfel sportul si promovand imaginea orasului Baia Mare si a judetului Maramures. Ca planuri de viitor, avem in vedere si deschiderea unei Baze de pregatire de Kaiac-Canoe, sport cu mare traditie in Baia Mare, Romania intrand de anul acesta in lista tarilor care organizeaza competitii mondiale la aceasta ramura sportiva, dovada fiind Campionatul Mondial de Juniori si Tineret  de Kaiac-Canoie de la Bascov.

Reporter: De ce ati ales sa faceti la acest CNS in Baia Mare si nu in alt oras?

Cosmin Butuza: Baia Mare este un oras cu traditie in sport atat la handbal, fiind recunoscut ca prima Capitala a handbalului romanesc, cat si la rugby, volei, inot sau la alte ramuri sportive. In Baia Mare, dorinta de a sustine si de a dezvolta sportul de performanta este una foarte mare. Trebuie sa tinem cont ca, in partea de nord a tarii nu exista niciun CSN in acest moment, iar in Maramures am gasit toata sustinerea si deschidera necesara, atat din partea Consiliului Judetean, ca si din partea Primariei Baia Mare.

Reporter: CSN Baia Mare va fi singurul proiect de acest fel sau urmeaza si alte proiecte menite sa dezvolte sportul?

Cosmin Butuza: Cu siguranta, CSN Baia Mare nu va fi singurul proiect menit sa sustina si sa dezvolte sportul romanesc. Purtam discutii cu MDRAPFE pentru inca doua proiecte majore pentru Maramures, dar, prefer sa dicutam despre aceste proiecte cand se vor concretiza. Va asigur de intregul meu sprijin pentru toate proiectele cu caracter sportiv si de toata implicarea necesara pentru a le duce la bun sfarsit.

Reporter: Ministerul Tineretului si Sportului isi propune sa investeasca in bazele sportive. Cum vedeti devoltarea sportului pe termen lung?

Cosmin Butuza: Trebuie sa investim masiv in centrele de copii si juniori, pentru ca ei sunt viitorul sportului romanesc. Apoi, trebuie sa le asiguram conditiile necesare pentru obtinerea performantei. Trebuie gandit un plan serios si coerent pentru sportul de masa, pentru a stimula baza de selectie si, implicit, pentru mentinerea sanatatii populatiei, in general. Suntem un popor sedentar, iar rapoartele Comisiei Europene  trag semnale de alarma privind necesitatea miscarii si exercitiilor fizice regulate. Sunt convins ca, avand un management performant, sportul romanesc se va dezvolta si o sa se poata autosustine pe viitor!

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. Zoli

  Dl. Cosmin Butuza degeaba sustine sportul baimarean cu vorbe dulci si proiecte pe hartie! Tipic psd! Pentru a face orasul un centru sportiv trebuie bani multi! Foarte multi,ceea ce guvernul asta de cacao n-o sa-l dea niciodata! Nu sunt bani de pensii si salarii,de autostrazi sau spitale,scoli (dar culmea,sunt pt. salarii marite ale angajatilor din Ministerul sportului sau ex.pt.catedrala Mantuirii neamului) ce vorbim aici de centre sportive??! Vise…Sau sa vorbim de cei 5% din buget,cand tot orasul se scufunda in buda din cauza datoriilor??! Sau de sportivii de performanta care asteapta in zadar bani de la dv.??! Reveniti-va,dl. ministru!!

  Reply
 2. gelu

  Cat rahat ati mancat cand s-au trecut bazele inapoi la MTS, ca s-au trecut din cauza la Chereches ca nu a avut bani, ca a distrus pista….

  Reply
 3. Iulian

  Super proiect. Sa stiti ca aveti tot suportul din partea cetatenilor Baii Mari cat si a agentilor economici.
  Mult mult succes!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2