COVID-19 – Transportatorii rutieri fac apel la BNR de a solicita bancilor sa acorde firmelor de transport amanari la plata capitalului

Transportatorii rutieri din Romania solicita sistemului bancar, prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), acordarea unei perioade de gratie la plata capitalului pentru finantarile prin credit si leasing pe perioada pandemiei de coronavirus si, astfel, firmele de transport rutier sa plateasca doar dobanda aferenta, iar plata capitalului sa fie amanata.

In acelasi timp, intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), transmis vineri AGERPRES, se solicita autoritatilor locale prorogarea termenului de plata a impozitelor si taxelor locale.

„Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Presedintiei Romaniei, Guvernului, Parlamentului si autoritatilor nationale adoptarea de masuri fiscale si nefiscale identice luate de celelalte state din UE pentru a proteja industria de transport rutier in urma pierderilor provocate de raspandirea virusului COVID – 19. UNTRR solicita autoritatilor romane sa adopte masuri urgente de deblocare a tranzitului camioanelor prin Slovenia dinspre Italia, in conditiile in care transportatorii rutieri au semnalat ca tara a inchis punctele de trecere a frontierei. Totodata, UNTRR solicita autoritatilor romane sa ia masuri urgente pe langa autoritatile maghiare, intrucat Ungaria intoarce in Slovenia camioanele romanesti care vin Italia spre Romania. Astfel, camioanele romanesti sunt blocate si nu mai pot ajunge in Romania”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Uniunea profesionala atrage atentia ca firmele de transport rutier din Romania sunt deja grav afectate din cauza epidemiei cu noul coronavirus, „iar evolutia raspandirii COVID – 19 care, in urmatoarele 60-90 de zile, cand se estimeaza ca epidemia va atinge varful in tara noastra va determina blocarea activitatii firmelor de transport si falimentarea acestora, daca autoritatile nu vor lua masuri identice cu celelalte state din UE pentru a proteja industria de transport”.

„UNTRR solicita actiune coordonata la nivel european pentru sustinerea transportului de marfa, blocarea tranzitului va crea efecte iremediabile care vor produce mai multe victime intr-un timp foarte scurt comparativ cu noul coronavirus in urmatoarele 90 de zile”, precizeaza organizatia.

In acest context, transportatorii rutieri solicita Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Ministerului Finantelor Publice (MFP), Primariilor si Consiliilor Locale ca: autoritatile locale sa proroge termenul de plata a impozitului pe cladiri, terenuri si mijloace de transport pentru 120 de zile, ca masura de prevenire a intrarii in faliment a firmelor de transport rutier- cod CAEN 493, 494, a firmelor licentiate rent-a-car si a agentiilor care vindeau bilete de autocar, in urma pierderilor provocate de raspandirea virusului COVID – 19; suspendarea platii creditelor – pentru finantare vehicule transport persoane – pe perioada interzicerii transportului de persoane; suspendarea platii contributiilor sociale de catre firmele afectate; suspendarea platii creditelor ipotecare de catre personalul firmelor aflate in dificultate; finantari externe din partea din partea Comisiei Europene pentru asigurarea continuitatii activitatii.

Nu in ultimul rand, UNTRR cere BNR sa discute cu sistemul bancar sa acorde o perioada de gratie la plata capitalului pentru finantarile prin credit si leasing pe perioada pandemiei de coronavirus. Astfel, firmele de transport rutier sa plateasca doar dobanda aferenta, iar plata capitalului sa fie amanata.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu