”Craciun in Maramures” 2017: Muzeul Satului – neincapator pentru miile de participanti (FOTO)

Deschiderea oficiala a celei de-a IX-a editii a evenimentului „Craciun in Maramures” a avut loc sambata, 23 decembrie 2017, la ora 11.00, la Muzeul Satului din Baia Mare. In organizarea Consiliului Judetean Maramures, a Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara, a Centrului Judetean pentru Promovarea  si Conservarea Culturii Traditionale, a Ansamblului National Folcloric ”Transilvania”, coorganizator al actiunii a fost Ministerul Turismului, iar gazdele care au primit vizitatorii si colindatorii au fost primariile: Sighetu Marmatiei, Somcuta Mare, Viseu de Sus, Dragomiresti si Remetea Chioarului.

Mii de oameni au trecut pragul batranelor case de la Muzeul Satului, iar vremea a tinut atat cu organizatorii, cat si cu participantii. Desi evenimentul a fost stabilit cu doar o zi inaintea Ajunului Craciunului, foarte multi vizitatori, turisti si grupuri de colindatori au participat, sambata, la deschiderea oficiala a unuia dintre cele mai reprezentative actiuni organizate sub egida Consiliului Judetean Maramures.

Pe scena s-au aflat, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, vicepresedintii Ioan Doru Dancus si George Moldovan, ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop,secretarul de stat in Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiaga, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Dragos Titea, secretarul de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, Cosmin Butuza, primarii caselor gazda, consilieri judeteni, dar si alti invitati.

Gabriel Zetea: Speram sa avem numerosi turisti veniti in Maramures pentru a ne vedea traditiile si obiceiurile

Cuvantul de deschidere a apartinut sefului administratiei judetene, care a declarat ca manifestarea ”Craciun in Maramures” a inceput la Muzeul Satului iar apoi, an dupa an, a crescut atat in emotie, cat mai ales in numarul de manifestari care se desfasoara in preajma Craciunului, in mai multe unitati administrativ-teritoriale din Maramures.

”Multumesc tuturor celor care au venit alaturi de noi sa petrecem un Craciun minunat. Am avut, in ultimele zile, la Palatul Administrativ din Baia Mare, in casa Consiliului Judetean si a Prefecturii Maramures, peste 1000 de colindatori: prescolari, scolari, elevi, reprezentanti ai institutiilor din subordine si ai institutiilor colaboratoare si vizita fiecaruia ne-a bucurat in mod deosebit.

Speram sa avem foarte multi turisti veniti in Maramures pentru a vedea traditiile noastre, traditii care nu trebuie sa moara si pe care noi, aceasta generatie, trebuie sa le pastram vii pentru generatiile care urmeaza. Multumesc in mod special Ministerului Turismului, ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre si secretarului de stat, Bogdan Tomoiaga, pentru parteneriatul incheiat cu Consiliul Judetean si pentru evenimentele pe care le-am derulat impreuna, in Maramures.

Multumesc apoi primarilor, reprezentantilor comunitatilor locale, oameni care au grija de comunitatile lor si care au venit si in acest an, alaturi de Consiliul Judetean, pentru a ne bucura cu totii de sarbatorile de iarna, deoarece Craciun in Maramures este evenimentul central pe care ne bazam in promovarea traditiilor. Trebuie sa aratam tuturor, restului romanilor, restului Europei si restului lumii ce este Maramuresul”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, transmitand tuturor celor prezenti Craciun Fericit si un An Nou Fericit.

Bogdan Tomoiaga, secretar de stat in Ministerul Turismului s-a declarat onorat sa reprezinte Ministerul la un eveniment unde acesta este partener al administratiei judetene.

”Cu totii ne dorim sa petrecem sarbatorile de iarna acasa, alaturi de familie si de prieteni si sunt un mare norocos ca, pentru mine, ACASA este in Maramures, un loc monumental, un cadru natural extraordinar, cu oameni care sunt bune gazde, pastratori cu sfintenie a traditiilor ancestrale, oameni care pot sta cu fruntea sus in fata oricui. Multumesc Consiliului Judetean Maramures si presedintelui Gabriel Zetea pentru modul in care au pus in valoare toate aceste lucruri si pentru ca Maramuresul a devenit emblematic in reprezentare turistica in Romania si in strainatate.

Un mesaj pentru cei prezenti a avut si ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, care a subliniat faptul ca, tot ceea ce se intampla bun in Maramures, se aude si la Bucuresti.

”Fiind vremelnic ministru al Educatiei, nu imi ramane decat credinta ca, fara educatie nu o sa putem sa ne pastram datinile si obiceiurile care sunt atat de frumoase, aici, la noi acasa, in Maramures. Un popor care nu are credinta, care nu are educatie si nu are sanatate este un popor pierdut”.

Prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan a inceput discursul cu o intrebare retorica: ”Ce poate fi mai frumos decat Craciun in Maramures? Cand vezi ulite pline de colindatori, copii mai mari, mai mici, adulti care vestesc in toate curtile Nasterea Mantuitorului, cand vezi mesele pline de bucate, cand avem asemenea oaspeti de seama, ce poate fi mai mult decat Craciun in Maramures? Sa se auda in toata tara ca, aici in Maramures se pastreaza traditiile si obiceiurile, sa fim un exemplu pentru toti romanii. Si cum urmeaza Centenarul Marii Uniri, sa dam un semnal de unitate de aici, din nordul tarii”.

Au luat apoi, cuvantul, primarul orasului Sighetu Marmatiei, Horia Scubli, primarul din Viseu de Sus, Vasile Coman, iar la final, directorul Muzeului de Etnografie si Arta Populara, Monica Mare, alaturi de maramureseanul Nicolai Tand, au dat oficial startul celei de-a IX-a editii a sarbatorii ”Craciun in Maramures”.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. Hosu

    Noroc cu prefacutul asta de zetea ,ca altfel nu stiam ca exista Craciun si sa colindam …A …si era sa uit,noroc cu ministrii lui dracnea ,ca serios ,nu stiam ca in 24 decembrie este Craciunul .Mi-e greata !

    Reply
  2. tindela

    tovarasii astia din ultima poza (Zetea, Dancus, Titea, Scubli, etc.), daca se dau asa mari patrioti, atunci sa umble tot timpul iernii imbracati cu subele cu care au aparut acuma in public (pentru a face doar impresie artistica).. in rest, nu m-au convins… ba vorba lui Hosu “mi-e greata”…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1