Craciunul – in fotografii si povesti

PNL

colinde cjVernisajul expozitiei „Craciun in Maramures” apartinand fotografului Felician Sateanu si simpozionul „Craciun in Maramures – simboluri si semnificatii” au avut loc miercuri, 16 decembrie, in holul Palatului Administrativ Baia Mare, ca parte integranta a actiunilor organizate de Consiliul Judetean Maramures in aceasta saptamana.

Fotografiile lui Felician Sateanu surprind chipuri si obiceiuri, dar si costume pe care maramuresenii din toate zonele judetului le poarta la Craciun.

Lucrarile sussinute la simpozion de cadre universitare, etnologi si muzeografi s-au constituit in adevarate lectii de istorie si cultura.

Conf. univ. dr. Delia Suiogan a vorbit despre sacrificiu si dar, despre importanta descoperirii si redescoperirii conotatiilor sacrificiului, dar si despre relatia dintre „omul total” si Dumnezeu.

„Nu-i putem obliga pe oameni sa construiasca intr-un anume fel, dar trebuie sa le reamintim oamenilor ce inseamna lemnul, acoperisul in patru ape, ferestrele mici. Omul total nu traieste doar in istorie, el traieste si pe orizontala si pe verticala. Este cel care vorbeste cu Dumnezeu pentru ca stie ca exista, pentru ca Dumnezeu e in el”.

Janeta Ciocan – muzeograf la Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare a descris detaliat tot ce se petrece in viata satului maramuresean, in intervalul cuprins intre Ignat si Ziua de Ajun, vorbind despre curasenia fizica si spirituala care se face in acea perioada, despre rolul pe care il are fiecare membru din familie in acele zile.

„In Maramures, timpul se masoara in sarbatori. Un turist japonez care a fost aici spunea ca, in Maramures parca oamenii coboara direct din cer”, si-a inceput prezentarea dr. Ilie Gherhes, vorbind despre „Numisul Craciunului – farmecul Sarbatorilor de Iarna in Maramures”.

Despre Craciunul de azi si Craciunul de altadata, despre felul in care se percepea aceasta sarbatoare in trecut si despre ceea ce inseamna acum, a vorbit etnologul Maria Mirela Podus. O altfel de poveste de Craciun, o comparatie intre Craciunul comercial si Craciunul traditional a facut etnologul Isabella Corina Csiszar.

Atmosfera a fost incalzita de spectacolul „Dantausilor” de la Palatul Copiilor din Baia Mare care, sub coordonarea prof. Maria Seraz au colindat si au dansat „Dansul Mosilor”.

cjmaramures.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1