Craciunul pe rit vechi sarbatori in Maramures

PNL

Potrivit vechiului calendar iulian, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos, stabilita pe 7 ianuarie, este prefatata de seara de Ajun, cand copiii si tinerii imbracati in costume traditionale, avand colaci legati cu stergare inflorate, colinda pe la casele rudelor si prietenilor, in cete, pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Pruncului Sfant.

Pentru ucrainenii din Maramures, sarbatorirea Nasterii Mantuitorului se face potrivit obiceiurilor mostenite de generatii. In Ajunul Craciunului se mananca de post, dar traditia cere ca pe masa sa fie asezate noua feluri de mancare, ce simbolizeaza bogatia de peste an.

Cea mai importanta mancare este ”hrebleanca”, o mancare facuta din ciuperci gatite cu zeama de varza. De asemenea, nu poate lipsi de pe masa graul fiert, simbol al roadelor bogate, sau pestele. Un obicei aparte este acela ca picioarele mesei sunt legate cu un lant iar acesta ramane asa pana la Boboteaza, pentru ca binele sa ramana in casa.

Datele statistice releva ca in Maramures sunt comunitati ucrainene, dar si ortodocsi pe rit vechi in Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Repedea, Ruscova, Bistra, Poienile de Sub Munte, Crasna Viseului, Remeti, Bocicoiu Mare, Piatra, etc, conform Prefecturii Maramures.

“Le dorim tuturor Craciun Fericit! Sarbatori frumoase de iarna pe rit vechi, alaturi de familie, de cei dragi si apropiati!”, se arata intr-un mesaj semnat de prefectul Vasile Moldovan si subprefectul Alexandru Cosma.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1