Creativitatea si devenirea umana

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Omul, fiinta rationala, supravietuitor si fiinta vulnerabila, protector si distrugator, fiinta sociala si individualitate- este prin excelenta creator al bunurilor materiale si spirituale.

Fara indoiala creatia umana este cea mai clara dovada a progresului societatii, ca o forma de adaptare la situatiile pe care a fost nevoit sa le faca fata, din nevoi practice sau din nevoi spirituale, pentru sine sau pentru un grup, unele creatii s-au perpetuat peste generatii, altele s-au pierdut, nu atat din cauza valorii scazute a acestora, cat mai ales din cauza uitarii, neglijentei, razboaielor sau dezastrelor naturale. Nevoia continua de a depasi frontierele trasate de inaintasi, dorinta de a se autodepasi l-au determinat pe om sa creeze in continuu. Tocmai de aceea omul contemporan are imensa sansa de a putea porni de la un anumit nivel, datorita progresului tehnologic, comparativ cu inaintasii sai.

Cele mai valoroase creatii artistice ale Umanitatii au avut ca sursa de inspiratie sentimente sau realitati umane: dragostea, frica, moartea, mandria, tristetea s.a. Toate aceste teme au fost reluate de nenumarate ori, dar de fiecare data acestea au devenit surse de inspiratie oentru alte si alte generatii. Creativitarea exista in fiecare individ in parte, aceasta trebuie doar cultivata si stimulata, pentru a i se gasi acele valente necesare acceptarii sale de catre societate.

Nu intotdeauna creatiile si creatorii si-au gasit loc in societatea si in epoca in care au trait. Exemplele sunt multe si celebre. Nu intotdeauna societatea e pregatita pentru a primi ceea ce este nou, nici autorii nu sunt pregatiti pentru a le fi respinse operele. Creatorul si operele sale raman insa cel mai strans legati, devin aproape dependenti. Unii creatori sunt capabili sa creeze doar o opera majora, pe cand altii creaza mult si fara vreo valoare. Eu cred ca valoarea creatiilor depinde de perceptia celorlalti indivizi fata de opera si nu intotdeauna de ceea ce a dorit creatorul sa transmita.

Creativitatea poate fi provocata si de trairi negative, de megalomanie, de dorinta de a fi in centrul atentiei. Pseudo-creatia devine astfel un bun pe care societatea il va respinge, dar nu intotdeauna se intampla asta. Monstruozitatile gandirii umane au dainuit, poate cu mai multa notorietate, comparativ cu marile creatii.

In conditiile tehnice actuale, cand ni se permite stocarea unui volum atat de mare de informatii, consider ca marile creatii care au dainuit pana in zilele noastre pot fi pastrate sub forma unor imagini arhive electronice etc. Uneori nu mai trebuie sa ne deplasam pana la locul in care se gaseste acea creatie, avem imaginea sa virtuala, ba chiar destul de fidela. Si totusi, cunoasterea “pe viu” a acestor opere de arta nu poate fi comparata cu nimic.

Inaintasii s-au straduit sa ne lase mostenire opere marete, prin continutul lor, deci nu prin dimensiunile acestora. S-ar parea ca uneori acest trecut ne apasa si nu mai suntem capabili sa creem nimic nou, original. Nu stiu daca acest “blestem” ar trebi sa ne apese atat de tare, dar stiu ca putem sa creem doar trebuie sa ne propunem asta, vom fi surprinsi de noi insine, fiindca in fiecare lucru se gaseste o mostra a ratiunii si spiritului uman!

Ciprian BOJAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2