Creierul functioneaza ca internetul 

PNL

creier-lucitorCreierul functioneaza ca internetul, sustine un studiu elaborat de cercetatori de la Univestity of Southern California, publicat marti in revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America’, relateaza ziarul spaniol ‘ABC’ citat de Agerpres.

‘Scoarta cerebrala este ca un internet in miniatura , are nenumarate retele locale care se conecteaza la retele regionale mai mari si, in ultima instanta, cu coloana vertebrala a internetului’, a explicat Larry Swanson, unul dintre autorii studiului.

In cazul soarecilor — pe care s-au efectuat cele mai multe experimente in acest domeniu — stratul cel mai profund al scoartei cerebrale este constituit din doua retele locale: una care dirijeaza vazul si procesul de invatare si o alta care se ocupa de functiile corpului si regleaza functiile organelor si muschii. Stratul exterior al scoartei este format din inca doua retele: una pentru miros si alta care da sens informatiilor ce provin de la celelalte trei retele. Aceste lucruri dovedesc faptul ca anumite fluxuri de informatii sunt ‘integrate’ genetic in creier, a afirmat Larry Swanson.

Studiul este rezultatul unui urias efort de sistematizare a datelor cuprinse in articole de specialitate aparute in ultimii 40 de ani. Coordonatorul colectivului, Mihail Bota, a creat o baza de date pornind de la peste 16.000 de rapoarte despre conexiuni neuronale, fiind luate in calcul atat forta conexiunilor, cat si fiabilitatea metodei folosite pentru descoperirea acestora. Dupa mai bine de 4.000 de ore de munca, s-a obtinut o baza de date care este disponibila gratuit pe internet la adresa:http://brancusi1.usc.edu/connections/grid/168.

Pe de alta parte, un specialist de la Indiana University, Olaf Sporns, a analizat conexiunile neuronale si a ajuns la concluzia ca, pe langa ‘retelele locale mentionate’ deja, s-au identificat si ‘noduri’, centre de trafic neuronal de importanta vitala, puternic interconectate si care asigura legatura dintre diferitele retele locale. Unele studii au demonstrat ca, daca aceste ‘noduri’ sunt afectate, pot aparea boli neurodegenerative si epilepsia.

Cercetatorii de la Univestity of Southern California spera ca, in viitor, baza de date referitoare la creierul soarecilor sa fie folosita in analizarea creierului uman. Totodata, echipa isi propune sa extinda actuala ‘harta’ a conexiunilor neuronale de la scoarta cerebrala la intregul sistem nervos.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1