septembrie 24, 2021

Creierul persoanelor cu bulimie raspunde in mod diferit la mancare ca urmare a stresului 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Creierul femeilor care sufera de bulimie reactioneaza in mod diferit la mancare in perioadele de stres in comparatie cu cel al persoanelor de sex feminin care nu au aceasta problema de sanatate, conform unei descoperiri recente a unei echipe de cercetatori din Statele Unite, citata marti de BBC, informeaza AGERPRES.

In cadrul unui studiu de dimensiuni reduse, o echipa de oameni de stiinta din Statele Unite au identificat o reducere a fluxului sanguin in zona din creier implicata in gandirea autocritica in cazul femeilor cu bulimie.

Acest lucru sustine teoria conform careia acestea s-ar putea folosi de mancare pentru a face fata gandurilor negative cu privire la propria persoana.

Bulimia nervosa reprezinta o tulburare de alimentatie caracterizata prin perioade de supraalimentare sau mancat compulsiv urmate de eliminarea alimentelor, fie prin voma indusa, exercitii fizice excesive sau utilizarea de laxative, conform Neuro Science News. Spre deosebire de persoanele care sufera de anorexie, cele cu bulimie isi pot mentine o greutate normala sau pot fi, in unele cazuri, supraponderale.

Bulimia reprezinta o tulburare de alimentatie si o problema de sanatate, persoanele afectate avand o atitudine anormala fata de mancare si fata de propriul corp.

Specialistii in psihologie au banuit de multa vreme ca mancatul in mod compulsiv este declansat de stres si reprezinta o modalitate practicata de femeile cu bulimie de a se concentra pe alimente pentru a-si abate gandurile critice cu privire la propria persoana. Insa, acest studiu este primul care analizeaza ce se intampla in creierul lor.

Oamenii de stiinta din Washington au scanat creierele a 20 de femei, dintre care zece cu bulimie si zece fara aceasta afectiune, care au consumat aceleasi alimente inainte de a le fi prezentate fotografii neutre urmate de poze care prezentau feluri de mancare bogate in zahar sau grasimi, precum inghetata, pizza sau prajituri.

Pentru a le fi indusa senzatia de stres, participantele au primit o problema de matematica imposibil de rezolvat — apoi li s-au aratat fotografii cu alimente bogate in zahar si grasimi si li s-a cerut sa evalueze nivelurile de stres si de pofta.

Examinarile efectuate asupra creierelor persoanelor studiate a demonstrat ca la femeile cu bulimie, fluxul sanguin intr-o regiune a creierului numita precuneus a scazut in timp ce acestea se uitau la fotografiile cu mancare. In cazul femeilor care nu sufereau de bulimie fluxul sanguin din aceasta zona a crescut, au notat oamenii de stiinta in ”Journal of Abnormal Psychology”.

Sarah Fischer, coautoare a cercetatorii si cadru didactic asociat la Universitatea George Mason a declarat ca o crestere a fluxului sanguin in aceasta zona a creierului ”e de asteptat cand cineva este angajat in autocritica”.

Un al doilea studiu, in care au fost implicate 17 femei diagnosticate cu bulimie, a avut aceleasi rezultate.

Oamenii de stiinta sustin ca reducerea fluxului sanguin indica faptul ca in cazul persoanelor cu bulimie gandurile la mancare le ”intrerup” pe cele legate de anumite deficiente.

Potrivit lui Fischer, concluziile le-ar putea ajuta pe femei sa isi controleze factorii declansatori care provoaca mancatul compulsiv.

”Am descoperit ca nu e nevoie de mult stres pentru a declansa mancatul compulsiv”, a spus ea. ”Mi-ar place sa vad daca invatatul obiceiurilor de baza in ceea ce priveste comportamentul de reglare a emotiilor functioneaza la unele femei”, a adaugat ea adaugand ca in cazul unor persoane ”este nevoie de medicatie sau de stimulare transcraniana pentru a impiedica cresterea nivelului de stres inainte de a manca in mod compulsiv”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2