Creierul persoanelor nevazatoare dezvolta capacitatile altor simturi 

Reclame home 1
Reclame home 1

Creierul persoanelor nevazatoare este capabil sa imbunatateasca celelalte simturi, inclusiv functiile sale cognitive in lipsa stimulilor vizuali, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la „Massachusetts Eye and Ear”, un spital conectat cu Universitatea Harvard (SUA), relateaza EFE, informeaza AGERPRES.

Studiul, publicat miercuri in revista PLOS ONE, descrie pentru prima data schimbarile anatomice, structurale si functionale ale creierului persoanelor care se nasc fara vedere, comparativ cu cele care se nasc cu o vedere normala.

Cercetatorii de la „Massachusetts Eye and Ear”, cu sediul la Boston, au folosit imagini de rezonanta magnetica pentru a studia creierul a 12 persoane cu cecitate timpurile (la nastere sau inainte de 3 ani) pe care le-au comparat cu cele ale unui grup de 16 voluntari de aceeasi varsta cu vedere normala.

Oamenii de stiinta au detectat la creierele persoanelor nevazatoare „conexiuni ameliorate”, cu trimiteri de informatii spre zone pe care nu le-au identificat la voluntarii cu vedere normala.

Aceste conexiuni cerebrale determina o mai mare sensibilitate tactila, auditiva si olfactiva, precum si o imbunatatire a memoriei si a limbajului.

Potrivit cercetatorilor, acest lucru se intampla deoarece creierul persoanelor nevazatoare reuseste „sa se reconfigureze”, in lipsa stimulilor vizuali, pentru a potenta celelalte simturi, un proces derivat din plasticitatea neuronala.

„Chiar si in cazul orbirii profunde, creierul se reconfigureaza pentru a utiliza informatia aflata la dispozitia sa si sa interactioneze astfel cu mediul in mod mai eficient”, a explicat Lotfi Merabet, unul dintre cercetatori.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole