Crescatorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

vacaCrescatorii de bovine vor primi 1.600 de lei pe cap de animal in acest an, prin sprijin cuplat, fata de numai 500 de lei anul trecut, in timp ce la caprine si ovine sprijinul va fi cu sapte euro mai mare in acest an fata de 2014, cand se primea 28 de lei pe cap de animal, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, scrie Agerpres.

“Pentru ovine si bovine, anul acesta avem un sprijin mult mai mare. Pentru bovine, de exemplu, introducand sprijinul cuplat, pentru cei care au intre 10 si 250 de capete, valoarea pe cap de animal calculata in medie este la 1.600 de lei pe cap. La crescatorii de vaci, si pentru lapte, si pentru carne, pe langa sprijinul de la bugetul de stat, care incet-incet scade, in conformitate cu regulile europene, creste sprijinul european.

Anul trecut primeau 500 de lei pe cap, anul acesta vor primi 1.600 de lei pe cap. Pentru crescatorii de caprine si ovine, anul trecut sprijinul a fost de 28 de lei pe cap de animal. Anul acesta, pentru cei care au intre 50 si 250 de capete, vom avea 7 euro suplimentar. Eu cred ca este un sprijin extrem de consistent, dublu fata de ceea ce au primit in anul 2014. Atat putem. Dublu”, a afirmat Daniel Constantin, dupa intalnirea cu liderii asociatiilor si federatiilor reprezentative din sectorul agricol si de crestere a animalelor.

Acesta a precizat, totodata, ca vor fi acordate despagubiri si in cazul pasunilor si pajistilor afectate de seceta.

“Pe de alta parte, din cauza secetei, au fost afectate si pajistile, pasunile, masa verde a fost ceva mai mica, furajul este mai scump. Avand in vedere aceste lucruri, decizia pe care am luat-o a fost sa acordam si pentru pasuni si pajisti o valoare a despagubirilor pe care o calculam in perioada imediat urmatoare.

Sigur, ea este mai mica decat valorile pe care le-am anuntat pentru porumb si floarea soarelui. In legatura cu pretul la lapte, acesta este stabilit de catre piata. Cererea si oferta sunt cele care dicteaza pana la urma pretul. Eu sper sa nu creasca preturile, dar e o chestiune de piata. Daca ii intrebati pe fermieri, pe cei care au avut pierderi la porumb, ei se mira in momentul de fata de ce n-a crescut pretul, sau e o usoara crestere fata de anul trecut si ei, normal, se asteptau la o crestere care sa compenseze pierderea pe care au suferit-o”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a mentionat ca va prezenta in Guvern o propunere de ordonanta de urgenta, prin care sa se creeze facilitati fiscale pentru cei care se organizeaza mai bine, in cooperative sau grupuri de producatori. Acestia ar putea beneficia de reduceri de 20% la impozite timp de cinci ani sau chiar scutiri de la plata acestora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

1 Comment

  1. Vasile

    Cam putin…daca imparti 20 de milioane (numarul de crescatori ce detin in coproprietate bovinele) la 940.800 lei (1600LEI * 588 de bovine), vine cam 21 de Lei/proprietar.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2