Crestere puternica a numarului de acte teroriste in 2016 si previziuni sumbre pentru 2017

PNL

Numarul de atacuri teroriste pe plan global a crescut cu 14% in 2016 in raport cu 2015, iar in ceea ce priveste tarile occidentale – cu 175%, arata un studiu al companiei internationale de asigurari Aon, dat publicitatii joi, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Anul trecut au avut loc 4.151 de atacuri teroriste in lume, comparativ cu 3.633 cate au fost in 2015, potrivit unei numaratori efectuate de experti ai Aon. In tarile occidentale, acest numar a crescut de la 35 in 2015 la 96 in 2016, precizeaza compania, care publica joi harta sa de riscuri politice, terorism si violenta politica pentru 2017.

In pofida acestei puternice majorari a numarului de acte teroriste in tarile occidentale, ele reprezinta, cu toate acestea, doar 3% din violenta terorista la nivel mondial, precizeaza expertii Aon, care si-au elaborat harta in colaborare cu specialisti ai cabinetului Roubini Global Economics si Risk Advisory Group.

Aceasta harta (disponibila la adresa https://www.riskmaps.aon.co.uk) ilustreaza o crestere previzibila in 2017 a acestor riscuri, cu 17 tari clasate la cel mai ridicat nivel. Pentru al doilea an consecutiv, mai multe tari au urcat pe scara riscurilor (19) decat au coborat (11).

“Previziunile nu sunt roze pentru 2017”, marturiseste pentru AFP directorul departamentului pentru riscuri politice al Aon France, Louis Bollaert. “Nu vedem intr-adevar niciun motiv pentru ca situatia sa se amelioreze. Efectul cumulat al riscurilor politice, economice si teroriste creeaza un climat extrem de nesigur”, afirma Bollaert.

In comunicatul ce insoteste difuzarea hartii pentru 2017, Aon estimeaza ca “este putin probabil ca riscurile de violenta politica sa descreasca in 2017”. “Pierderile teritoriale ale gruparii Statul Islamic in Irak si Siria vor duce probabil la dispersarea retelei jihadiste, ceea ce va duce la randul sau la riscuri serioase pentru zeci de tari din regiune si dincolo de ea, in special in Europa si Asia”, se spune in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1