Crestere vertiginoasa a numarului de morti in atentate in 2014

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

atentatNumarul atentatelor in lume a crescut cu mai mult de o treime anul trecut, iar numarul victimelor – cu 81%, 2014 fiind anul in care Statul Islamic a eclipsat Al-Qaida ca principala grupare jihadista, potrivit raportului anual privind terorismul al Departamentului american de Stat, prezentat vineri, transmit Reuters si AFP citate de Agerpres.

In anul calendaristic 2014, Departamentul de Stat a numarat 13.463 de atentate, reprezentand o crestere de 35% comparativ cu 2013, atentate care s-au soldat cu peste 32.700 de morti, cu 80% mai multi decat in 2013, si cu peste 34.000 de raniti. De asemenea, peste 9.400 de persoane au fost rapite in 2014, de trei ori mai multe decat in 2013, indica raportul.

In aceasta ‘cursa dupa atentate’, liderii Al-Qaida “par in pierdere din viteza in calitate de lideri autoproclamati ai unei miscari mondiale, in fata expansiunii rapide a Statului Islamic si a proclamarii unui califat”, se mentioneaza in raport. In luna iunie a anului trecut, Statul Islamic a atacat de la baza sa din Siria si a capturat zone intinse din Irak, pe care le controleaza in continuare in mare parte. Documentul noteaza ca va fi nevoie de ani pentru a contracara Statul Islamic, care s-a extins vertiginos in Siria si Irak.

“Actualul razboi civil din Siria a fost un imbold pentru activitatile teroriste din intreaga lume”, a declarat coordonatoarea Departamentului de Stat pentru lupta impotriva terorismului, Tina Kaidanow, in cadrul unei conferinte de presa.

SUA sunt tot mai ingrijorate de numarul de grupari care au decis sa jure credinta Statului Islamic. Reprezentanta Departamentului de stat a subliniat ca este vorba de o “atractie” la nivel mondial mondial a Statului Islamic.

Gruparile jihadiste profita de slabiciunile guvernelor pentru a se dezvolta, indiferent daca este vorba de Siria, Irak, Yemen, Libia sau Nigeria, a subliniat Tina Kaidanow.

Numarul atacurilor teroriste s-au diminuat totusi in unele tari, cum ar fi Pakistan, Philipine, Nepal si Rusia.

Departamentul de Stat atrage atentia totodata asupra unui aflux fara precedent de combatanti straini in Siria, datorita eficientei Statului Islamic pe retelele de socializare.

La sfarsitul lui 2014, peste 16.000 de combatanti straini se aflau in Siria, mai multi decat cei care ajunsesera in Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen sau Somalia “in orice moment din ultimii 20 de ani”, precizeaza raportul.

Luna trecuta, un responsabil al Departamentului de Stat a indicat ca armata de luptatori straini din Siria a crescut, ajungand la 22.000 de persoane.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *