Cresterea consumului de antibiotice ameninta sanatatea mondiala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consumul mondial de antibiotice a crescut cu 65% in perioada 2000 si 2015, in special in tarile cu venituri medii si mici, si reprezinta o amenintare pentru sanatatea mondiala, sunt concluziile unui studiu publicat luni in revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Expertii amintesc, in introducerea studiului lor, ca ”rezistenta la antibiotice, provocata de consumul de antibiotice, este o amenintare in crestere pentru sanatatea mondiala”. Cercetarea, bazata in parte pe estimari, concluzioneaza: ”Consumul global total de antibiotice in 2015 a fost estimat la 42,3 miliarde de doze zilnice definite”.

In cele 76 de tari analizate, consumul de antibiotice a crescut de la 21,1 miliarde de doze zilnice in 2000, la 34,8 miliarde in 2015.

Corelat cu nivelul de crestere al Produsului Intern Brut (PIB), nivelul consumului de antibiotice a crescut in special in tarile cu venituri medii si mici, cu 114% in 16 ani, pentru a ajunge la 24,5 de miliarde de doze zilnice definite.

Aceasta crestere semnifica ”un acces mai bun la medicamente in tari cu multe boli care pot fi tratate eficient cu ajutorul antibioticelor”, sustine Eili Klein, cercetatorul in cadrul Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorul avertizeaza ca ”pe masura ce din ce in ce mai multe tari obtin acces la aceste medicamente, ratele (consumului) vor creste (…) ceea ce va duce la niveluri mai ridicate de rezistenta” la antibiotice. Aceasta rezistenta crescuta a bacteriilor este cauza a 700.000 de decese anuale in lume, potrivit unui grup de experti internationali format in 2014 in Marea Britanie.

Crestere de 77%

Consumul de antibiotice este mai scazut in cazul tarilor cu venituri ridicate, unde se inregistreaza 10,3 miliarde de doze zilnice, iar cresterea nu a fost, intre 2000 si 2015, decat de 6 procente.

Nivelul anual al consumului de antibiotice la 1.000 de locuitori ramane ridicat si in tarile cu venituri mari, dar in timp ce intr-un interval de 16 ani, nivelul a crescut cu 77% in cazul tarilor cu venituri medii sau mici, in cazul tarilor cu venituri mari, nivelul s-a diminuat cu 4%.

Anumite tari cu venituri medii si mici au depasit rata de consum de antibiotice a tarilor cu venituri mari.

In 2015, Turcia, Tunisia, Algeria si Romania faceau parte dintre cele sase tari cu rata de consum a antibioticelor cea mai ridicata, in timp ce in anul 2000, primele cinci tari din acest clasament apartineau toate categoriei tarilor cu venituri ridicate.

Potrivit unui alt exemplu, in 16 ani, consumul de antibiotice s-a dublat in India, a crescut cu 79% in China si cu 65% in Pakistan. Aceste trei state au inregistrat ratele cele mai mari de consum in grupul tarilor cu venituri mici si mijlocii.

Din contra, cresterea nu a fost decat marginala in cazul celor trei tari lidere ale consumului in grupul tarilor cu venituri mari, Statele Unite, Franta, Italia, precizeaza studiul.

Solutii pentru salvarea omenirii

Cercetatorii trag un semnal de alarma pentru viitor: ”Estimarile consumului global de antibiotice pentru 2030, presupunand ca nu va exista nicio schimbare de strategie, vor fi cu pana la 200% mai mari decat cele 42 de miliarde de doze zilnice inregistrate in 2015”.

”Eliminarea administrarii inutile (de antibiotice) trebuie sa fie prima etapa si o prioritate pentru fiecare tara”, precizeaza pentru AFP Eili Klein.

”30% din rata de administrare in cazul tarilor cu venituri mari este inadecvata”, spune cercetatorul, adaugand ca consumul crescut de antibiotice in cazul anumitor tari cu venituri mici si mijlocii sugereaza de asemenea o administrare inadecvata.

Rezistenta la antibiotice ar putea provoca zece milioane de decese anual pana in 2050, este concluzia unui studiu britanic recent.

Salvarea omenirii ar putea veni de la ornitorinc, care traieste in Australia si este unul dintre putinele mamifere care depun oua. O echipa de cercetare australiana a descoperit recent ca o proteina din laptele matern al ornitorincului ar pute avea proprietati terapeutice pentru oameni, precizeaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2