Cresterea economica a Chinei a atins cel mai scazut nivel din ultimii 27 de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat in trimestrul al doilea un avans de 6,2%, cel mai scazut nivel din ultimii 27 de ani, in conditiile in care cererea atat acasa cat si peste hotare a scazut din cauza disputelor comerciale cu SUA, informeaza AFP si Reuters, transmite AGERPRES.

Cifra anuntata luni de Biroul national de statistica este in linie cu estimarile analistilor care sustin ca autoritatile de la Beijing trebuie sa faca mai mult pentru a stimula consumul si investitiile precum si pentru a restabili increderea companiilor.

Aceasta este cel mai mic avans al PIB inregistrat de la debutul publicarii datelor trimestriale in 1992. Cu toate acestea cresterea economica ramane in intervalul vizat de Beijing pentru acest an, intre 6% si 6,5%, dupa un avans de 6,6% in 2018.

„Mediul economic este in continuare complicat, atat in China cat si in strainatate, cresterea mondiala incetineste iar instabilitatile si incertitudinile externe cresc”, a recunoscut purtatorul de cuvant al Biroul national de statistica (BNS), Mao Shengyong.

Presedintele american Donald Trump, care critica excedentul comercial inregistrat de China in raport cu tara sa, a impus anul trecut tarife vamale punitive pentru numeroase produse chineze. In luna mai a acestui an Washingtonul a decis sa introduca tarife vamale suplimentare variind intre 10% si 25% pentru produse chineze in valoare de 200 miliarde dolari.

„Razboiul comercial are consecinte enorme asupra economiei chineze. Si avand in vedere ca negocierile nu aduc progrese semnificative, suntem cu siguranta inca departe de momentul de varf pentru economia chineza”, estimeaza Edward Moya, analist la firma de brokeraj Oanda.

Pentru a sustine economia, Guvernul chinez s-a angajat in luna martie sa reduca presiunea fiscala asupra companiilor cu aproape 2.000 de miliarde yuani (265 miliarde euro). In paralel, Beijingul incearca sa realizeze un echilibru intre sustinerea companiilor care au nevoie de credit, fara a majora insa gradul de indatorare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole