Cresterea nivelului de poluare cu ozon amplifica riscul de mortalitate ca urmare a bolilor cardiovasculare

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Cresterea nivelului de poluare cu ozon in mediul urban reprezinta un risc major pentru sanatate care conduce la inmultirea deceselor ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale si a afectiunilor cardiace in randul locuitorilor vulnerabili, conform unui nou studiu realizat recent de o echipa de oameni de stiinta chinezi, informeaza luni Xinhua, transmite AGERPRES.

Date prelevate din 272 de orase din China intre anii 2013 si 2015 indica ”dovezi concludente” care asociaza situatiile din ce in ce mai frecvente de expunere pe termen scurt la poluarea cu ozon cu o inmultire a numarului de decese ca urmare a bolilor cardiovasculare, potrivit unei lucrari publicate in jurnalul ”Environmental Health Perspectives”.

Ozonul de la nivelul solului, cunoscut sub numele de smog fotochimic, este cauzat de interactiunea luminii solare cu oxizii de nitrogen/azot (NOx) si cu vaste cantitati de compusi organici volatili (COV) necontrolati rezultati ca urmare a arderii combustibililor fosili sau a productiei de substante chimice.

China duce un razboi cu poluarea pentru a reduce si inversa daunele provocate mediului dupa aproape patru decenii de dezvoltare economica sustinuta, insa cea mai mare parte a atentiei s-a indreptat catre reducerea concentratiilor de particule in suspensie din atmosfera, PM2,5, mai accentuate in timpul iernii, precizeaza sursa citata.

Kan Haidong, director al Departamentului pentru sanatate publica in cadrul Universitatii Fudan din Shanghai, a declarat ca in timp ce PM2,5 contribuie intr-o masura semnificativa la numarul de cazuri de imbolnaviri din China, ozonul reprezinta la randul sau un factor la fel de important in regiuni precum delta raului Perla.

”(Concentratia de) ozon a crescut in ultimii ani in China”, a spus Kan, care a fost implicat in acest studiu. ”Spre deosebire de aceasta, (concentratia de) PM2,5 a scazut cu circa 30% in ultimii cinci ani”, a precizat el.

Lauri Myllyvirta, reprezentanta din Beijing a organizatiei de protectia mediului Greenpeace, a declarat ca o parte a cresterii considerabile a concentratiei de ozon din atmosfera poate fi explicata tocmai prin succesul repurtat de China in ceea ce priveste reducerea concentratiei de particule in suspensie PM2,5, fapt ce a determinat cresterea cantitatii de lumina solara care a interactionat cu nivelurile ridicate de NOx si COV, pe fondul intarzierii actiunilor pentru reducerea acestora.

Expunerea medie la ozon in China a crescut cu 17% in perioada 2014-2017, fapt ce a condus la inmultirea cu 12.000 a numarului de decese premature pe an, a estimat Greenpeace pe baza datelor de la Ministerul Mediului din China si din raportului Global Burden of Disease (GBD).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *