Cresteri salariale: Ce majorari au votat parlamentarii?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bani profitCurtea Constitutionala transeaza azi, problema cresterilor salariale din Educatie si Sanatate. Guvernul si PNL au atacat la CCR Ordonanta prin care salariile medicilor, farmacistilor, profesorilor si asistentilor sociali cresc, in medie cu 15%. Premierul a cerut Parlamentului sa nu voteze aceste majorari, care ar fi urmat sa intre in vigoare chiar de la 1 decembrie.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie.

Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public, anunta Digi24.

Dacian Ciolos a spus ca nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Prim-ministrul a mai declarat ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscale, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri nu se mai adopta acte normative legate de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

In opinia lui Ciolos, daca se dorea ca legea sa fie aplicabila, se respecta principiul bicameralismului, care spune ca daca o lege este votata cu modificari fundamentale la o Camera, se intoarce la camera initiala.

Ciolos a precizat ca nu discuta de cvorum, fiindca „e treaba parlamentului sa decida daca a fost cvorum sau nu”.

Un alt argument al premieului a fost acela ca OUG e in Parlament de cateva luni de zile si ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si „pentru a veni cu argumente consistente si inatacabile”.

In ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Nationala a Romaniei si numerosi analisti economici, Camera Deputatilor a dat votul final asupra majorarii salariilor din sanatate si educatie. In aceeasi zi, de Senat au trecut, fara vreo dezbatere, doua proiecte de lege de majorare a pensiilor fostilor cooperatisti, respectiv a punctului de pensie.

Ce majorari au votat parlamentarii:

– cresteri de 25% pentru personalul CNAS

– cresteri de sporuri pentru cadrele medicale

– cresteri salariale de 15% in sanatate, educatie, asistenta sociala

Impactul pe care il vor avea asupra economiei toate aceste masuri adoptate inainte de intrarea in perioada oficiala de campanie electorala este greu de anticipat. Se stie insa ca doar pentru cresterea cu 15% a salariilor din sanatate si educatie ar fi vorba de un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2