Crestinii catolici sarbatoresc Invierea Domnului – Pastele

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pasca-Paste-tortdesign-roCrestinii catolici sarbatoresc duminica Invierea Domnului – Pastele, cea mai mare sarbatoare a crestinilor.

Doi ani la rand, 2010 si 2011, Pastele a fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii — ortodocsi, catolici, greco-catolici, de evanghelici si reformati, de cultele neoprotestante, la fel si in 2014.

Sambata seara, la Vatican, Papa Francisc a prezidat celebrarea Vigiliei Pascale in Bazilica Sf. Petru.

Duminica, in Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, PS Cornel Damian va prezida, la ora 10,30, Sfanta Liturghie solemna a Invierii Domnului.

Tot duminica, la Vatican, Papa Francisc va celebra, la ora 10,00 (ora Romei) Sfanta Liturghie solemna a Invierii Domnului in Piata Sf. Petru. Dupa celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Pasti si va imparti binecuvantarea Urbi et Orbi (catre Cetate si lume).

Pastele isi trage denumirea de la cuvantul ebraic „Pesah” al vechilor iudei, care inseamna „trecere”.

Mai intai, cuvantul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de catre Dumnezeu dintru nefiinta intru fiinta iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteana la libertatea deplina, scapat de la moarte prin sangele mielului pascal. Daca mielul pascal a prefigurat inca de atunci sacrificiul si jertfa de pe cruce a Mantuitorului Isus Cristos, sarbatoarea de Paste a continuat sa reprezinte pentru fiecare om in parte si pentru intreaga omenire o trecere, atat de la moarte la viata, cat si de la robia pacatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu.

Trecerea de la rau la bine, de la pacat la virtute se face printr-o staruinta continua din partea omului, ajutat de harul dumnezeiesc, pentru purificarea si transformarea sufletului, pentru abandonarea patimilor si dobandirea curatiei inimii.

Modul sarbatoririi Pastelui a fost diferit de-a lungul timpului, desi in esenta s-a pastrat ca in primele veacuri. Pentru crestinii primelor secole, Invierea Domnului era cel mai mare eveniment din istoria mantuirii noastre, care sta la temelia Bisericii crestine. Noaptea de Paste era petrecuta in biserici in priveghere si rugaciune. In cursul ei avea loc botezul catehumenilor (candidatii la botez) iar momentul Invierii era intampinat cu cantari de bucurie, cu savarsirea Sfintei Jertfe si cu lumini multe, semn al bucuriei si luminarii duhovnicesti.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2