Cretu: Avem 0% absorbtie europeana pentru cele 23 de miliarde pe care Romania le are la dispozitie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, a anuntat ca va discuta cu Guvernul roman despre situatia absorbtiei fondurilor europene aferente exercitiului financiar 2014 – 2020, afirmand ca exista ingrijorari in acest sens, informeaza AGERPRES.

“Ingrijorarile exista de la inceputul exercitiului financiar 2014 — 2020. Ne aflam in martie 2017. Avem 0% absorbtie europeana pentru aceste 23 de miliarde (de euro — n.r.) pe care Romania le are la dispozitie. In principal, ne preocupa ca institutiile de management si control sa fie cat mai curand acreditate, pentru ca numai astfel Romania poate trimite facturi si noi putem plati facturi.

Ma intereseaza si voi incerca sa aflu de ce merge asa de incet rata de contractare, pentru ca sunt si alte state, de pilda, care nu au inca acreditate aceste institutii, dar Irlanda, de exemplu, a contractat 80% din suma pentru 2014 — 2020. In Romania media de contractare este de 5%. Pentru mine indicatorii principali sunt rata de contractare si cat se plateste pe teren pentru beneficiari. Acestea vor fi principalele teme de discutie cu Guvernul”, a declarat comisarul european, la finalul intalnirii de la Parlament cu membri comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputatilor si Senat.

Intrebata daca a primit explicatii pentru aceste intarzieri din partea autoritatilor romane, Cretu a spus ca “toate Guvernele intampina dificultati”.

“Este o politica complicata, deci nu as arata cu degetul. Cred ca trebuie sa lucram impreuna sa rezolvam aceste lucruri”, a precizat ea.

Corina Cretu a mentionat ca autoritatile romane beneficiaza de ajutorul unor experti din partea Comisiei Europene pentru imbunatatirea capacitatii administrative, dar si pentru recuperarea intarzierilor.

“In cei doi ani de zile au fost peste 200 de intalniri intre reprezentantii Guvernului, vorbesc la nivel tehnic, si ai Comisiei Europene, tocmai pentru ca am creat acest grup pentru o mai buna implementare care include cele opt state membre care au avut intarzieri masive la momentul investirii mele si am detasat cei mai buni experti care sunt pe teren aproape la doua saptamani, in diferite ministere. Deci, din acest punct de vedere, cred ca lucram foarte bine sa imbunatatim capacitatea administrativa si sa recuperam intarzierile”, a adaugat Corina Cretu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *