Cretu: Romania este tara care a pierdut cei mai multi bani europeni din transporturi, in 2007-2013

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Romania a fost tara din Uniunea Europeana care a pierdut cei mai multi bani din transporturi in perioada 2007-2013 si Comisia Europeana asteapta spre aprobare propuneri de proiecte mari de infrastructura, a declarat joi, la TVR1, comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, informeaza AGERPRES.

“In perioada 2007-2016, 90% absorbtie inseamna ca se vor pierde cu siguranta cam 1,7 miliarde euro, cei mai multi de la infrastructura. Romania a fost tara care a pierdut cei mai multi bani din transporturi in 2007-2013. In rest s-au facut 300 kilometri de autostrada, 2.400 kilometri de drumuri judetene reabilitati, 51.000 de locuri de munca create, din care 14.000 in intreprinderi mici si mijlocii, 2.000 in proiecte cercetare dezvoltare, 2.700 de IMM-uri au primit sprijin direct, iar in infrastructura sociala si educationala, 2.500 de scoli si inspectorate scolare conectate la Internet, 100 de ambulatorii si spitale au fost reabilitate si 230 de centre sociale au fost realizate”, a spus Corina Cretu.

Acesta a subliniat in perioada 2007-2013 s-au renovat foarte multe drumuri nationale, probleme mari fiind pe partea de autostrazi.

“In perioada 2007-2013 s-au renovat foarte multe drumuri nationale, dar cand e vorba de autostrazi sunt probleme mari. Cred ca cele mai mari probleme sunt legate de calitatea companiilor pe care le au in subordine. De exemplu, pe conditia ex-ante pe transporturi, noi nu am primit care sunt criteriile de performanta pentru Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Aici este tristetea mea, pentru ca nu avem proiecte noi pentru rutier. Proiectul Sibiu-Pitesti, care este cel mai avansat, este de fapt in faza de studiu de fezabilitate. Pentru niciun proiect nu se lucreaza in teren. Cred ca este foarte trist, pentru ca Romania este o tara care are nevoie ca de aer de infrastructura rutiera”, a subliniat comisarul european.

Corina Cretu a subliniat ca vineri va avea discutii cu ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, iar acestea se vor axa in primul rand pe evitarea dezangajarii de fonduri.

De asemenea, oficialul european a adaugat ca a facut multe lucruri pentru a ajuta absorbtia, preluand toate proiectele retrospective.

“In domeniul meu, am facut foarte multe lucruri pentru a ajuta absorbtia. Am preluat toate proiectele retrospective, am preluat toate creditele BEI si BERD. De exemplu, Autostrada Soarelui a fost facuta o parte din fonduri europene, o parte din fonduri nationale, si o parte din credite, la fel Timisoara-Arad. Practic am preluat toate creditele pe care Romania le avea. Erau proiecte pe care se circula, care erau in functiune, dar pentru care Romania platea”, a afirmat Cretu.

Potrivit acesteia, pentru acest an, in programul de infrastructura mare s-au depus proiecte doar pe apa si canalizare, si niciun proiect pe domeniile rutier si feroviar.

“Cele mai multe proiecte sunt pe IMM-uri, apa, canalizare. In programul de infrastructura mare, nu s-au depus decat proiecte pe apa si canalizare. N-avem proiecte rutiere, feroviare, decat cele care au fost fazate, legate de metroul Straulesti, metroul de la Otopeni, Autostrada Lugoj — Deva, mai avem in Ardeal. Sibiu-Pitesti este proiectul pe care il asteptam cel mai mult, apoi in Moldova, pana la Bacau. Asteptam toate aceste proiecte, dar pana acum din partea Guvernului Romaniei nu am primit niciun proiect pe infrastructura.

Avem nevoie de proiecte mature. Problema este in primul rand calitatea proiectelor. Foarte multe proiecte sunt respinse din tara. Noi asteptam sa primim pentru aprobare propuneri de proiecte mari de infrastructura, pentru ca proiecte mai mici primim, de drumuri nationale. Eu cred ca este nevoie de o abordare diferita si mai moderna in pregatirea proiectelor”, a explicat comisarul european.

In opinia acesteia, Romania are o sansa istorica, avand cea mai mare crestere din UE, iar aceasta trebuie consolidata, si fondurile europene au un rol important.

“Cred ca Romania are acum o sansa istorica, sa maximizeze conditiile foarte bune care sunt acum. Este tara cu cea mai mare crestere economica din UE, fapt confirmat si de Eurostat. Aceasta trebuie consolidata si fondurile europene au un rol important. Prin reforme structurale, prin imbunatatirea mediului de afaceri, a mediului investitional, printr-un parteneriat mai bun, printr-o cooperare mai mare intre ministere, cred ca si aceasta stabilitate politica conteaza, exista aceasta sansa pe care o avem si s-ar putea sa fie ultima, pentru ca pentru 2020 stim ca bugetul va fi cu cel putin 10-15% mai mic, din cauza Brexitului”, a precizat Corina cretu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *