Crimeea a votat alipirea la Rusia. Referendumul, o frauda evidenta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Este evident pentru toata lumea ca Europa se afla in pargul unei noi ere glaciare. Intr-un dispret total fata de reglementarile internationale, Rusia si-a demonstrat tendintele expansioniste, demarand de astazi, 17 martie 2014, procedurile de alipire a Crimeei, republica revenita prin forta armelor la Rodina Mati. Contextul international este favorabil demersului realizat, cu tot consensul diplomatic exprimat de marile puteri garante ale democratiei.

Cu SUA aflata inca in knock down din punct de vedere economic si social, conduse de un presedinte erodat dupa un prim mandat nereusit, o Uniune Europeana parte a cauzei care a declansat secesiunea Ucrainei, si cu o China neutra, Kremlinul si-a permis sa sfideze o tara cu vederi prooccidentale, Ucraina, generand o criza majora a carei finalitate va fi alipirea Republicii Autonome Crimeea  la Federatia Rusa.

Desi Parlamentul de la Kiev a dizolvat legislativul de la Simferopol, parlementul local a votat organizarea referendumului, soldat in mod surprinzator cu o prezenta de 93% din numarul total al alegatorilor. In conditiile in care exista o puternica opozitie fata de lovitura de stat realizata in prezenta a 22.000 de militari rusi, faptul ca peste 95 % dintre votanti au aprobat alipirea la Rusia ne duce cu gandul la o fraudare masiva a voturilor.

Rezultatele date publicitatii la finalul zilei de 16 martie mentioneaza ca 95,5% din votanti au ales trecerea regiunii in Rusia, 3,5% dintre alegatori au ales ca peninsula sa ramana independenta iar 1% din voturi au fost anulate. De ce vorbim de frauda? Pentru ca populatia Crimeei este formata din: 58,32% rusi, 24,32% ucraineni, 12,1% tatari crimeeni si mai putin de 6% alte nationalitati. Ori, daca tatarii au mentionat ca resping alipirea, ucrainienii asisderea, ambele etnii insumand peste 36% dintre votanti, cum a fost posibil ca 95,5 % din cei un milion si jumatate de alegatori au ales ruperea de Ucraina si trecerea la Federatia Rusa? De ce ar schimba votantii un status quo favorabil, Crimeea avand din 2009 o larga autonomie, cu jugul imperialist rusesc, un sistem controlat alternativ de binomul Putin – Medvedev?

Actuala situatie constituie o mare provocare pentru diplomatia secolului XXI, liderii lumii libere fiind in situatia de a lua decizii fara pecedent, comparabile ca si gravitate doar cu agresiunea din 1968. Atunci Occidentul a sacrificat Cehoslovacia, dupa ce, in prealabil, vanduse si Ungaria comunistilor, in 1956 . Vor dori SUA si NATO un nou conflict armat sau vor ceda presiunii Uniunii Europene care se va multumi cu o Ucraina mai mica, dar dispusa sa joace rolul de ultima frontiera in fata invaziei neosovietice.

Cato CENZORUL 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2