Crimeea isi regleaza ceasul dupa ora Moscovei

In timp ce o mare parte a Europei se pregateste sa dea ceasul inainte cu o ora pentru a trece la ora de vara, Crimeea se pregatea sambata sa sara peste doua ore pentru a se alatura fusului orar al noii sale capitale: Moscova, noteaza AFP citata de Agerpres.

La 22.00 ora locala /20.00 GMT/, ceasurile garii din Simferopol, centrul administrativ al peninsulei de la Marea Neagra, trebuie sa treaca la miezul noptii in cursul unei ceremonii in prezenta primului ministru local Serghei Akseonov.

La doua saptamani dupa referendumul ce a deschis calea realipirii ei la Rusia, aceasta schimbare foarte simbolica este o etapa in plus din spectaculosul raid institutional al Rusiei asupra Crimeii, dupa, de exemplu, adoptarea rublei ca moneda oficiala.

“Gata pentru calatoria in timp”, titra ziarul local Krimskaia Gazeta, avertizand locuitorii fata de potentiale probleme de sanatate legate de schimbarea orei: tulburari de somn, depresie sau apatie.

Rezultatul referendumului in forma de plebiscit in favoarea Moscovei a fost primit cu scene de bucurie in peninsula rusofona ce a fost alipita la Ucraina in 1954 de liderul sovietic Nikita Hrusciov. Dar o mare parte a comunitatii internationale a denuntat un vot ilegal, avand in vedere Constitutia Ucrainei, organizat sub controlul fortelor ruse si militiilor proruse.

Rusia a renuntat in 2011 la ora de vara si Moscova se afla acum in permanenta la GMT+4.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1