Cristian Niculescu si Cosmin Andron au plecat in insulele Papua-Noua Guinee (VIDEO, FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1

Cunoscutul avocat baimarean Cristian Niculescu-Tagarlas pleaca intr-o noua aventura pe cele mai inalte culmi muntoase la Terrei. Impreuna cu alpinistul profesionist Cosmin Andron, el a pornit in urma cu doi ani in turul celor sapte varfuri (Seven Summits, cele mai inalte varfuri de pe fiecare din cele sapte continente). Acum urmeaza cel de-al cincilea varf, Carstensz Pyramid din Oceania.

Puncak Jaya (Varful izbandei), numit si Piramida Carstensz, este cel mai inalt munte din Oceania, cu o inaltime de 4.884 metri. Muntele se gaseste in partea de vest a insulei Papua, parte a Indoneziei din 1962. Face parte din Seven Summits, fiind in acelasi timp si cel mai inalt munte de pe o insula.

Culmea spre care se indreapta cei doi alpinisti romani se afla in apropierea minei Grasberg, una dintre cele mai mari mine de aur din lume. Muntele a luat nastere prin procesele tectonice de scufundare a placii Pacificului sub placa indo-australa.

Denumirea initiala de Piramida Carstesz a fost data dupa numele exploratorului olandez Jan Carstenszoon, primul european care intr-o zi senina a anului 1623 a vazut ghetarii de pe coastele muntelui. La intoarcerea in Europa a fost ridiculizat pentru faptul ca a vazut ghetari in apropiere de Ecuator. Aceasta denumire este folosita in continuare de alpinisti.

Cu toate ca portiunea inzapezita a muntelui a fost atinsa inca din 1909 de un alt olandez, Hendrik Albert Lorentz, impreuna cu sase hamali indigeni, pe varf a ajuns o expeditie organizata abia in 1962 de un alpinist austriac, Heinrich Harrer, insotit de trei prieteni. In anii ’60, dupa ce a intrat sub stapanirea Indoneziei, muntele a fost denumit Puncak Soekarno, dupa numele celui care a fost primul presedinte al tarii dupa declararea independentei. Ulterior numele a fost schimbat in Puncak Jaya, cuvantul Jaya insemnand izbanda, victorie sau glorios.

„Muntele Carstensz Pyramid este cel mai greu din punct de vedere tehnic din circuitul Seven Summits. Doar cateva sute de oameni au urcat muntele, din cauza dificultatilor tehnice, a instabilitatii politice si pentru ca este ascuns in jungla deasa si putin umblata. Partea cea mai dificila este chiar varful, cateva sute de metri de stanca ce sunt greu de escaladat. Avem echipamentul adecvat, totul a fost suportat din fondurile mele si imi doresc sa facem o expeditie reusita. Si acum voi duce steagul municipiului Baia Mare, al Romaniei Mari, dar vom avea si o surpriza pe care trebuie sa o luam la escala din Bucuresti, o surpriza din categoria lucrurilor bine facute”, ne-a spus Cristian Niculescu-Tagarlas inainte de plecare.

Expeditia va dura 21 de zile daca lucrurile vor decurge conform programarilor. Va vom tine la curent, in masura posibilitatilor, cu noua expeditie a celor doi baimareni de mare isprava. 

Imagini din satelit cu Carstensz Pyramid puteti vedea AICI.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. tre

    Pe bani publici e bine sa fii plecat ! N-ar fi rau daca NE-cunoscutul avocat ar ramine pe veci in Papua . Suntem satui de el p-aici .

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole