Cristian Niculescu Tagarlas arata cu degetul spre seful CJ Maramures: „Aceasta este imaginea Maramuresului pe care a vazut-o azi Romania!”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cristian Niculescu Tagarlas, vicepresedinte PNL Maramures, si-a manifestat nemultumirea fata de Gabriel Zetea, seful CJ Maramures, care spune Tagarlas, isi ocupa timpul cu activitati minore in loc sa rezolve problemele majore.

Politicianul a facut o postare pe pagina lui de Facebook in care prezinta pe scurt conditiile inumane de care au parte pacientii cu dizabilitati psihosociale si intelectuale in Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap si in Sectia de psihiatrie I Barbati din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei. Totodata arata cu degetul spre Zetea, care este preocupat mai mult de „chermeze”, „scene” si „taieri de panglici” decat de ceea ce se intampla in institutiile aflate in subordinea lui.

Va redam mai jos, textual, postarea.

Se intampla lucruri grave si inumane sub ochii presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, care prefera sa-si ocupe timpul cu activitati administrative minore, in loc sa se implice in rezolvarea problemelor importante, cum este cea relatata, astazi, de Centrul de Resurse Juridice si Tonal.
Sunt revoltat sa aflu ca “oameni cu dizabilitati sunt tinuti in custi, in Sighet Maramtiei”, intr-un centru aflat in subordinea dvs.

Domnule Zetea, in timp ce dumneavoastra cheltuiti milioane pe chermeze, scene si taieri de panglici, care dau bine in spatiul public si va arata ocupat, nu va preocupa ca in Maramures sunt maltrate persoane cu dizabilitati si fara aparare.

Cum va simtiti ca gestionar al unui fenomen degradant si in afara legii? Veti mai ordona o ancheta si veti mai astepta inca un an, la fel cum s-a intamplat in 2018 cand au murit sau suferit oameni in acelasi centru?

Pacat ca nu exista posibilitatea sa fiti demis, pentru ca sunteti repetent in materie de „stiinta administrativa”, dar si un ipocrit cand sustineti ca nu aveti atributii directe sau indirecte in domeniul protectiei sociale, implicit in acest caz.

Justificarile dvs. sunt inoportune dupa ce o tara intreaga a aflat despre tratamentul ce li se aplica persoanelor aflate in Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta sectie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) si in Sectia de psihiatrie I Barbati din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.

La CRRPH Sighetu Marmatiei (centrul din curtea Spitalului Municipal), opt persoane cu dizabilitati psihosociale si intelectuale au fost gasite inchise in cinci custi, iar trei persoane erau legate cu camasi si fasii din carpe. Canalizarea se deversa in spatele cladirii, pe sol, raspandind un miros puternic de fecale in curte. Aceasta este imaginea Maramuresului pe care a vazut-o azi Romania.

Postarea lui Cristian Niculescu Tagarlas vine in atentia cetatenilor si implicit a lui Zetea dupa ce Centrul de Resurse Juridice si Tonal (CRJT) a facut publica, ieri, 3 septembrie, situatia grava, identificata atat la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap cat si in Sectia de psihiatrie I Barbati din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.

Va redam mai jos, o parte din constatarile facut de CRJ si Tonal.

“La CRRPH Sighetu Marmatiei (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30:

Opt persoane cu dizabilitati psihosociale si intelectuale erau inchise in cinci custi; custile sunt de aproximativ 2,5 m inaltime, cu rama metalica si plexiglas transparent;
Trei persoane erau legate cu camasi si fasii din carpe;
• Canalizarea se deversa in spatele cladirii, pe sol – miros pestilential de fecale in curtea in care beneficiarii ar trebui sa isi petreaca timpul;
Nu exista personal specializat si singurii care ar fi putut desfasura activitati cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistenta medicala si trei infirmieri;
• Singurele informatii disponibile la fata locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de interventie psiho-sociala.

La Sectia de Psihiatrie I ”Barbati” Sighetu Marmatiei:

Conditii insalubre, aglomerare, lipsa de personal specializat, subfinantare importanta;
• Situatii cu risc ridicat de vatamare, autovamare si agresivitate;
Dificultati procedurale majore in internarea pacientilor, in relatia cu serviciul de ambulanta;
• Terapie exclusiv medicamentoasa (fara programe psihoterapeutice);
• Dificultati in gestionarea internarilor nevoluntare;
Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea sectiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmatiei, cu cea mai grea cazuistica din Maramures.

Solicitam deplasarea si interventia de urgenta a Ministrului Sanatatii, doamna Sorina Pintea, a Presedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului National de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Stefanescu, a Presedintelui Consiliului Judetean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agentiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie Sociala Maramures si a Directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, doamna Alina Coste Madaras.”

Foto: Cristian Niculescu Tagarlas-FB, CRJ
ZiarMM.ro

Ministrul Pintea anunta control la Spitalul din Sighetu Marmatiei: Aveam programata vizita pentru luni

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole