Cristian Niculescu Tagarlas, precizari despre temele pentru referendumul din 26 mai

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cristian Niculescu Tagarlas, vicepresedinte si purtator de cuvant al PNL Maramures, a comentat temele principale ale referendumului din 26 mai, teme anuntate zilele trecute de presedintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiunea de coruptie si interzicerea adoptarii de Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si a organizarii judiciare.

Liberalul afirma ca intrucat coruptia la nivelul Romaniei este un fenomen extrem de ingrijorator si de raspandit, una dintre manierele de a bloca o astfel de evolutie a infractionalitatii este aceea de a limita psobilitatea acordarii clementei.

„Este clar ca intreaga comunitate romaneasca, intreaga natiune, este impotriva posiblitatii adoptarii unor masuri legislative prin care infractiunile sau cei care au fost condamnati pentru infractiuni de coruptie sau care au savarsit astfel de infractiuni sa beneficieze de clementa legiuitorului si sa se dispuna amnistia sau gratierea.

Aceste doua institutii sunt prevazute in Codul penal, deci ele nu pot sa fie inlaturate. Sunt institutii care au fost prevazute in arealul foarte larg al drepturilor omului, dar orice natiune poate sa limiteze modul de aplicare a acestor institutii de clementa, iar intrucat coruptia la nivelul Romaniei este un fenomen extrem de ingrijorator si  de raspandit, una dintre manierele de a bloca o astfel de evolutie a infractionalitatii pe domeniu este si a limita psobilitatea acordarii clementei pentru cei care savarsesc astfel de fapte.

Un singur aspect foarte important, pe care psd-istii trebuie sa-l inteleaga: infractiunea de coruptie este si abuzul in serviciu, chiar daca ea este considerata asimilata infractiunilor de coruptie. In sfera temei de discutie va intra nu numai luarea si darea de mita, traficul de influenta, specifice infractiunilor de coruptie, ci si abuzul in serviciu”, a declarat Cristian Niculescu Tagarlas, intr-o conferinta de presa la care a mai luat parte si presedintele PNL Baia Mare, Calin Bota.

Acesta a vorbit si despre ordonantele de urgenta, despre care Curtea Constitutionala a subliniat ca nu pot fi date de Guvern decat daca ating domeniul urgentei.

„A doua tema este una consacrata de Curtea Constitutionala, care in mai multe hotarari date a subliniat faptul ca ordonantele de urgenta, ca sa poata fi date de Guvern, trebuie sa atinga, cel putin pe domeniul justitiei, un element extrem de important: urgenta si, intr-un fel, vremelnicia. Altfel, aceasta ingerinta a Guvernului ar fi o decapitalizare a fortei Parlamentului Romaniei, a fortei legislative, lucru neacceptat.

Toata legislatia romaneasca cu privire la justitie este reglementata prin legi organice, legea organica are un cvorum de adoptare mult mai larg decat cel al legilor ordinare, pentru ca Constitutia si cei care au gandit Constitutia au considerat ca domeniul de reglementare al justitiei e unul foarte simandicos, cu ghilimelele de rigoare, ca de altfel un domeniu foarte important in care legiuitorul trebuie sa fie foarte atent.

In aceasta situatie ne regasim si in Romania zilelor de astazi, in care Guvernul 20 20, sustinut de catre domnul Zetea din Maramures, incearca printr-o ordonanta de urgenta sa reglementeze domeniul penal, macar pentru un singur ministru, asfel incat ca sa poata profita infractorii psd-isti de acest beneficiu al legii penale mai favorabile, lucru extrem de grav, care trebuie sa fie blocat prin mecanismele parlamanetare si mecanismele democratiei intr-un stat de drept”, a adaugat Cristian Niculescu Tagarlas.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2