septembrie 21, 2019

Cristian Rosu (ASF): Numarul de contracte RCA a crescut cu 5% in primul trimestru din 2019

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Numarul de contracte RCA a crescut cu 5% in primul trimestru din 2019, la 5,78 milioane, conform datelor preliminare, iar pe total piata valoarea primelor brute subscrise a urcat in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut cu aproximativ 7%, la 2,72 miliarde lei, a declarat, marti, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Cristian Rosu, la Forumul International Asigurari – Reasigurari (FIAR), informeaza AGERPRES.

Cristian Rosu a vorbit despre tendintele din 2019 pe piata asigurarilor.

“Ce inseamna tendinte? In DEx sunt multe raspunsuri la aceasta intrebare, dar cel mai potrivit pentru noi, cred ca este ‘Ce se mai poarta in asigurari in 2019?’. Sunt multe care ar putea face subiectul discutiilor, dar voi trece in revista succint principalele elemente care eu cred ca vor marca anul 2019. Oricum, majoritatea temelor vor fi dezbatute in extenso in cadrul conferintelor tematice ce vor avea loc in aceste zile. Deci, spuneam ce se poarta: daca vorbim de asigurari, vorbim de auto si evident ca si in anul 2019 se poarta RCA. Din datele preliminare de la sfarsitul trimestrului I 2019, putem spune ca, pe total piata, valoarea PBS a crescut in trimestrul I 2019 versus trimestrul I 2018 cu aproximativ 7% (2,72 miliarde lei versus 2,53 miliarde lei), din care doar RCA a crescut cu 5% (de la 926,7 milioane lei la 969,8 milioane lei). Numarul de contracte RCA a crescut cu 5% (de la 5,5 la 5,78 milioane de contracte)”, a spus vicepresedintele ASF, la evenimentul “Insurance Market Trends” din cadrul FIAR.

El a declarat ca se constata o crestere a ratei daunei, cu aproximativ 11% in primul trimestru din 2019 fata de trimestrul I 2018, dar si o crestere a tarifului de referinta cu aproximativ 10%, el fiind diferit pe clase si grupe de masini. Dar, dintr-o analiza amanuntita a tarifelor de prima, precum si a incadrarii in grupele superioare de bonusare din grila de bonus-malus a autovehiculelor asigurate, nu se constata cresteri ale preturilor ce ar putea crea ingrijorari.

“Ingrijorarile sunt create de unele disfunctionalitati aparute intre asiguratori si service-urile reparatoare, disfunctii ce in ultima instanta duc la nemultumirea consumatorului. Aceste neconformitati au fost identificate si impreuna cu cei implicati incercam sa gasim cele mai bune solutii, astfel incat sa nu se creeze presiune pe preturi (de multe ori artificiala), iar consumatorul sa fie multumit de serviciile primite pe tot lantul de viata al produsului (de la vanzarea politei si pana la incasarea despagubirii, daca riscul s-a produs)”, a spus Cristian Rosu

Potrivit oficialului ASF “se mai poarta” asigurarile mutuale. La sfarsitul lunii aprilie a fost promulgata Legea Asigurarilor mutuale, lege care creeaza cadrul necesar pentru constituirea unor societati de asigurare ce vor putea sa aiba mai multa flexibilitate si transparenta in functionare fata de membrii sai si sa si vina in sprijinul acestora, avand in vedere ca scopul lor principal nu este obtinerea de profit, ci acoperirea riscurilor cu costuri minimale fata de membrii societatilor mutuale.

“Se mai poarta asigurarile de locuinte. Am observat in ultimele luni ca schimbarile climaterice sunt foarte clare si produc din ce in ce mai multe necazuri unor comunitati din ce in ce mai mari. Se produc si cutremure in regiuni in care pana de curand se auzea expresia ‘de ce sa-mi asigur casa la cutremur, ca la noi nu este?’ (a se vedea Salajul). Am avut schimbari de opinii, dezbateri, uneori aprinse, cu multi factori implicati in protectia la dezastre.

Am identificat principalele elemente ce ar trebui modificate legislativ, astfel incat aceste tipuri de asigurari sa devina atractive. Atractive, atat la vanzare (asiguratori, PAID, brokeri), cat si la cumparare (proprietari de locuinte). Speram ca odata cu modificarile ce vor surveni in legislatie sa apara si modificari de mentalitate. Si aici ma refer, in special, la proprietarii de imobile, care ar fi bine sa nu mai astepte ajutor de la stat (primarii, guvern etc.), ci, printr-o simpla polita care valoreaza 10 sau 20 euro, adica echivalentul a 3, respectiv 6 pachete de tigari pe an, pot beneficia de banii necesari sa-si construiasca alta casa chiar. A se vedea inundatiile din ultima vreme!!”, a afirmat Rosu.

El a mentionat ca a fost intrebat des in ultima vreme despre modificarile ce vor fi incluse in noua legislatie si le-a punctat succint: introducerea riscului de furtuna; posibilitatea incheierii politei PAD de asiguratori, intermediari sau PAID; instrumentarea si lichidarea daunelor de asiguratori si/sau PAID; emiterea de catre asiguratori in co-asigurare cu PAID a politei obligatorie si a celei facultative; deschiderea actionariatului PAID catre orice persoana fizica si/sau juridica cu ridicarea pragului de detinere de la 15% la 25 %, dar nu mai mult de 30 % din capitalul social si alte mici corectii, dar care vin din consecinta legii si nu au impact semnificativ.

“Se mai poarta asigurarile de viata si de sanatate. Tot din datele preliminare, la trimestrul I 2019 vs. trimestrul I 2018, asigurarile de viata au inregistrat o crestere de 9% (de la 529 milioane de lei la 575 milioane de lei). Avand in vedere ca, in Romania, asigurarile de viata reprezinta 21,2% din piata de asigurari, iar in Europa aceasta grupa de asigurari depaseste 50%, constatam ca exista un loc suficient de mare de dezvoltare cu implicatii multiple, atat in economie, cat si in dispersia riscului de concentrare pe piata a asigurarilor generale.

Asigurarile de sanatate isi vor pastra trendul crescator din anii precedenti, cu o, probabil, tendinta majorata de crestere, generata de ultimele modificari referitoare la coplata din retelele private, prin acoperirile de la Casa de Asigurari de Sanatate a unor servicii, deci cresterea potentiala a business-ului din retelele private”, a sustinut acesta.

Oficialul ASF a sustinut ca “se mai poarta asigurarile cibernetice, dar se vor purta si va fi chiar funny implementarea tehnologiilor inovative in asigurari”. Adoptarea unor tehnologii emergente, in scopul imbunatatirii business-ului, vor fi incurajate, insa acest lucru va trebui facut in mod rational.

“Eu cred in cateva tehnologii care vor fi viitorul acestei piete si vor face diferenta. Internet of things – retea formata din dispozitive fizice, electronice, software-uri si senzori, interconectate care fac schimb de date. Multe companii de asigurari-reasigurari au inceput sa fie interesate de aceasta tehnologie si daca o coroboram cu o alta, si anume 5G, constatam ca este o varianta de lucru extrem de atractiva. Automatizarea – tehnologia prin care un proces sau o procedura se desfasoara fara asistenta umana. Aceasta tehnologie si-a facut aparitia inclusiv pe piata de asigurari din Romania, dar inca este in stadiul de pionierat si cam atat. Inteligenta artificiala – se afla inca la inceput din punctul de vedere al dezvoltarii, insa devine, cu siguranta, un subiect de interes. Aplicatii ale sistemelor de inteligenta artificiala si-au gasit implementarea si la nivelul companiilor de asigurare, inclusiv de la noi. Revin, suntem inca la inceput de drum”, a subliniat el.

Vicepresedintele ASF a afirmat ca un registru blockchain este un registru digital, o baza de date distribuita, care poate fi diseminata intr-o retea de computere situate in diferite locuri si zone geografice. O copie identica a registrului este detinuta de toate persoanele care fac parte dintr-o retea blockchain.

“Aceasta tehnologie blockchain ar putea deschide in domeniul financiar posibilitatea dezvoltarii unor aplicatii care pot ajuta la cresterea eficientei operationale, imbunatatirea experientei furnizorului de servicii financiare sau imbunatatirea calitatii si sigurantei informatiilor schimbate cu tertii. Peste toate aceste tehnologii trebuie sa domine asigurarile de riscuri cibernetice, fara de care pierderile cauzate de eventualele atacuri cibernetice reusite vor face ca toate tehnologiile, cat vor fi ele de revolutionare, sa nu fie puse in opera si dezvoltarea sa fie mult incetinita, daca nu chiar oprita”, a adaugat Cristian Rosu.

Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *