Cristian Tagarlas: “Aeroportul Baia Mare, un proiect compromis prin incompetenta si iresponsabilitate”

PNL

cristian-niculescu-tagarlasAncorat in viata si realitatile comunitatii, avocatul Cristian Niculescu Tagarlas aduce in atentia publica situatia reala a unui proiect important pentru maramureseni. Hotarat sa intervina de fiecare data cand constata nereguli dar mai ales manipularea si dezinformarea cetatenilor, liberalul ne-a trimis urmatorul comunicat:

“Datorita situatiei economice precare din judet, mii de maramureseni au plecat sa munceasca in alte tari, renuntand la o viata fireasca alaturi de familiile lor. Ei nu au plecat pentru a se imbogati sau pentru ca nu-si iubesc tara, au plecat pentru ca e umilitor sa stai cu mana intinsa asteptand in fiecare luna ajutorul social sau alte forme de pomana de la stat, intr-un judet sarac si subdezvoltat. Toti cei plecati in toate colturile Europei, vin si pleaca de la Cluj, pentru ca autoritatile judetene nu au reusit in ultimii douazeci de ani sa modernizeze aeroportul local, numit impropriu si pompos “aeroport international”.

Despre nevoia modernizarii aeroportului s-a vorbit inca din anul 2008 dar echipa executiva de la Consiliul Judetean nu a reusit nimic, proiectul fiind aprobat spre finantare din bani comunitari, cu suma de 8,5 milioane euro, abia in luna februarie 2014, ca parte a unui masterplan finantat prin POS Transporturi. Insa, abia in 13 noiembrie 2015, dupa douazeci de luni de documentatii depuse si respinse, autoritatile si beneficiarii proiectului au semnat Contractul de Finantare al lucrarilor de extindere si modernizare pentru aeroportul Baia Mare, avand ca si obiective proiectarea si executarea lucrarilor. Conform contractului mentionat, 85% din valoarea proiectului (53.765.563,30 lei) provin din fonduri europene, 13% (8.222.968 lei) sunt bani de la Guvern la care se adauga si plata TVA-ului eligibil, diferenta de 2% din valoarea proiectului fiind contributia Consiliului Judetean Maramures.

Acestea sunt date publice de natura a-i face pe maramureseni fericiti, dar ceea ce nu se spune este faptul ca acest  proiectul nu este viabil, termenul de finalizare fiind 31 Decembrie 2015. Ori, in 31 de zile nu se poate realiza proiectul tehnic si finaliza totodata lucrarile, care cuprind printre altele excavarea a 400.000 de mc de pamant, realizarea unui pod peste raul Sasar, modernizarea aerogarii, prelungirea si reabilitarea pistei de beton. Firma Strabag, castigatoare in urma contestatiei, va incepe lucrarile utilizand fondurile comunitare dupa care odata cu intrarea in anul 2016 cu proiectul nefinalizat, lucrarile vor trebui finantate din surse proprii, ceea ce implica accesarea de catre judet a unui credit de aproximativ 11 milioane de euro, echivalentul celor 85% din costuri care trebuiau finantate din bani europeni. Asta pentru ca nerespectarea termenilor contractuali, atrage dupa sine pierderea banilor de la Uniunea Europeana.

Cer autoritatilor judetene sa-si asume esecul nerealizarii acestui proiect in conditiile contractuale recent semnate, inclusiv stoparea nejustificata a traficului aerian incepand cu data de 20 noiembrie ac, informand imediat si corect maramuresenii despre situatia reala. Pentru ca nimeni nu are dreptul sa arunce pe umerii cetatenilor, povara unui credit rezultat in urma unui management incompetent si dezastruos. Solutiile posibile sunt extrem de clare, ori aeroportul va ramane nemodernizat ori va trebui indatorat judetul pentru cel putin inca o generatie”.

Avocat Cristian Niculescu Tagarlas

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

7 Comments

 1. nicu

  Prietene, pai prima smangleala a fondurilor a fost facuta de un ilustru liberal satmarean care a dus mangotii catre satmar. Orasul a avut zeci de ani un primar liberal, care nu a miscat nimic in directia dezvoltarii, a atragerii de investitori si crearea de noi locuri de munca.Exceptie probabil Italsofa,dar si aia ar fi ramas la Cluj,dar dilaul lor de atunci nu prea ii iubea pe macaronari.La alegerile viitoare parca vad ca o sa-l aduceti pe fostul edil pe post de salvator,sa nu mai zic ca in legatura cu dezvoltarea judetului, oare nu voi liberalii,incuscriti cu ciuma rosie pesedista ni l-ati prezentat pe omul lui Felix ca pe un viitor guru judetean ?Parca vad ca si pe asta o sa-l luati la voi, la viitoarele transferuri, nu de alta dar pentru vasta experienta e pacat sa nu-l luati.Cred ca as putea sa si sudui una ca tot nu o sa apara comentariu.Asa-i ?

  Reply
 2. vvv

  Sunt curios ce parere are Zetea despre asta … ca vad ca isi tot face campanie in ziarul asta … sunt curios daca are demnitatea sa nu mai candideze la nici o functie publica in cazul in care reabilitarea aeroportului nu mai are loc asa cum se lauda ….

  Reply
 3. Prommo George Varre

  "Stoparea traficului aerian incepand cu data de 20 noiembrie a.c." nu s-a facut deloc nejustificat, a fost cu totul justificata aceasta masura, nu poti sa astepti pana in ultima clipa rezultatul contestatiilor, ai nevoie de o perioada de timp – tampon intre oprirea traficului si inceperea lucrarilor in conditiile legislative existente. Nu poti sa risti siguranta pasagerilor in astfel de conditii incerte, trebuie sa iti asumi o marja de control, oricum licitatia in cauza este un demers la limita, nu poate sa mearga totul 100% perfect. Important este ca s-a stabilit un castigator al licitatiei si ca lucrarile vor demara…

  Reply
 4. Ion Beuca

  Cu toata bunavointa si cu tot spiritul de solidaritate fata de colegii mei din Consiliul judetean, eu personal nu-mi pot asuma esecul nerealizarii acestui proiect in conditiile contractuale recent semnate. Am votat toate hotararile necesare pentru implementarea proiectului. Pentru completarea consiliului de administratie am votat candidatii care nu au intrunit numarul de voturi necesar ocuparii locurilor vacante. Daca in consiliul de administratie ar fi intrat atunci un jurist cu experienta, sunt convins ca altfel ar fi stat lucrurile.

  Reply
 5. Ioan

  Corecta poziția și necesara. Dl Avocat trebuie să aibă curajul să fie corect până la capăt dezvăluind mizeria din PNL ul local. Dacă cineva poate fi un bun primar, el a omul. Curaj și susținere pe mai departe. Afara cu Man și gașca PDL sta coruptă, jos cu penalii și clienții DNA.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1