Criza economica va distruge iremediabil sectorul neguvernamental – ONG-urile cer sprijinul Guvernului pentru a-si continua misiunea sociala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bucuresti, 25 martie 2020 – Criza in care deja a intrat sectorul privat din Romania va darama, intr-un efect de domino, societatea civila si intregul sector neguvernamental.

Cu programe sustinute din sponsorizari si finantari private, ONG-urile din Romania, dintre care multe desfasoara in plina stare de urgenta actiuni in sprijinul populatiei si autoritatilor, se vor confrunta in contextul economic preconizat cu blocaje financiare si spectrul incetarii definitive a activitatii.

Astfel, finalul crizei de sanatate publica va fi unul in care zeci, sute de programe sociale si culturale nu se vor mai putea desfasura, intr-un moment in care Romania va avea cea mai mare nevoie ca societatea civila sa impulsioneze recladirea starii de spirit a romanilor.

In acest context, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) face public un document de pozitie realizat in baza opiniilor exprimate de peste 130 de ONG-uri din toata tara, document in care se atrage atentia asupra faptului ca societatea civila necesita la randul sau masuri de sprijin, cel putin la fel de puternice precum cele acordate sau avute in vedere pentru sustinerea IMM-urilor.

Vizibil in perioada de criza majora pe care intreaga societate o traverseaza in prezent, mai ales prin capacitatea sa de a mobiliza resurse care sunt utilizate in principal pentru a sustine sectorul public, sectorul neguvernamental romanesc are nevoie, la randul sau, sa fie inclus de catre statul roman in randul sectoarelor profesionale profund afectate de pandemia actuala si care au nevoie de sprijin structural, pentru a se adapta si contribui activ la rezolvarea problemelor sociale generate de pandemia COVID-19.

Organizatiile neguvernamentale fac eforturi sustinute in aceasta perioada sa-si urmeze misiunea, sa-si indeplineasca obligatiile asumate ca angajator responsabil in contextul masurilor restrictive impuse de situatia de urgenta, dar mai mult decat atat, sa asigure continuitate in furnizarea serviciilor in zonele cele mai dezavantajate din tara, catre grupuri vulnerabile ale caror nevoi nu sunt acoperite de alte entitati in acest moment, sau in domenii in care expertiza si abilitatile de inter-relationare ale resursei umane din sector pot sprijini institutiile publice pentru gestionarea acestei perioade critice.

Printre masurile solicitate de cele 130 de ONG-uri care au raspuns unui chestionar in perioada 19-23 martie (disponibil AICI) se numara:

  • Crearea unui fond de urgenta, din bani europeni, pentru activitatile comunitare pe care organizatiile neguvernamentale le asigura in aceasta perioada, in sprijinul autoritatilor locale care nu pot acoperi nevoile tuturor cetatenilor vulnerabili;
  • Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale (CAS, CASS si CAM) pentru o perioada de 6 luni, cu posibilitate de prelungire;
  • Acordarea unei subventii lunare in valoare de 75% din castigul salarial mediu brut, pentru angajatorii persoane juridice fara scop patrimonial, care isi pot continua activitatea pe perioada starii de urgenta, dar nu dispun de resurse financiare necesare pentru plata salariilor;
  • Indemnizatie lunara in valoare de 75% din castigul salarial mediu brut, in situatia in care angajatorii persoane juridice fara scop patrimonial sunt nevoiti sa recurga la suspendarea contractelor de munca, pe perioada starii de urgenta;
  • Aplicarea acelorasi masuri de mentinere a finantarii pentru salarizarea personalului organizatiilor neguvernamentale care desfasoara activitati similare personalului din sistemul public (in domenii precum sanatate, asistenta sociala, educatie, incluziune sociala, cultura etc);
  • Mentinerea intacta a subventiilor pentru organizatiile neguvernamentale furnizoare de servicii sociale, acordate in baza Legii nr. 34/1998;
  • Plata urgenta a tuturor datoriilor sau rambursarilor pe care statul le are de facut catre organizatii neguvernamentale (cum ar fi plata indemnizatiilor pentru concediile medicale etc);
  • Amanarea la plata pentru serviciile de utilitati, precum si amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare, pe toata durata instituirii starii de urgenta, similar facilitatii pentru IMM-uri din OUG nr. 29/2020.

„Publicam acest document de pozitie pentru argumentarea necesitatii masurilor de suport din partea statului pentru a evita blocarea activitatii organizatiilor neguvernamentale si pentru a asigura continuitatea serviciilor pe care acestea le furnizeaza, inclusiv prin deservirea unor grupuri vulnerabile in nevoie critica de suport in aceasta perioada”, declara Ionut Sibian, director executiv, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Documentul de pozitie a fost transmis Presedintelui Romaniei, Primului Ministru, Ministrului Muncii si Protectiei Sociale si Ministrului Finantelor Publice ieri, 24 martie, si poate fi accesat AICI. Organizatiile neguvernamentale care doresc sa se alature demersului isi pot exprima sustinerea AICI.

Chestionarul care se afla la baza documentului de pozitie poate fi completat in continuare AICI de catre orice organizatie neguvernamentala din Romania.

Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie la simona.constantinescu@fdsc.ro sau 0752.444.306 (Simona Constantinescu).

*****

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene. FDSC promoveaza o societate civila puternica si sustenabila, care contribuie la apararea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societatii civile, mobilizarea de resurse, incurajarea unui mediu favorabil si intarirea cooperarii cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informatii, accesati www.fdsc.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2