Croatii, indemnati sa voteze numele rasului transferat din Romania pentru refacerea populatiei din salbaticie

O asociatie din domeniul protectiei mediului ii indeamna pe croati sa voteze pentru a alege numele primului dintre cei patru lincsi care vor fi eliberati in Parcul National Risnjak, in cadrul proiectului LIFE Lynx, lansat pentru a preveni extinctia populatiei de rasi in Alpii Dinarici, relateaza marti agentia de presa Hina, titreaza Agerpres.

Rasul care va fi eliberat in curand in Risnjak a fost capturat in Romania pe 4 martie.
Potrivit Agerpres, in prezent, exista cinci propuneri de nume, iar publicul este invitat sa aleaga numele preferat prin intermediul unei pagini de sondaje online (http://www.easypolls.net/poll.html), a precizat asociatia BIOM intr-un comunicat.

Echipa din cadrul proiectului LIFE Lynx, in cooperare cu angajatii de la Parcul National Risnjak, au propus ca numele rasului sa fie ”Doru”.

”In limba romana, numele ”Doru” poate fi tradus prin cuvantul ”dorinta”, iar acest linx este cu siguranta dorit pentru populatia de rasi din Croatia. Numele romanesc a fost sugerat in semn de multumire fata de colegii si expertii din Romania, care au donat animalul in cadrul acestui proiect, in efortul de a largi populatia de lincsi din Croatia”, se mai spune in comunicatul de presa.

Celelalte propuneri de nume sunt: Grof, Furman, Max si Oskar.

Dupa ce linxul va primi un nume si va fi eliberat in salbaticie, traseul lui va fi monitorizat prin intermediul unei zgarzi prevazute cu radio-telemetrie, care va putea localiza animalul de mai multe ori pe durata unei zile.

Populatia de lincsi din Croatia, in pericol de disparitie, este monitorizata cu ajutorul camerelor-capcana plasate in habitatul specific al acestor animale, oamenii de stiinta identificand 40 de exemplare pana in acest moment, potrivit BIOM.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1