CSM spune ca de 14 ani functioneaza intr-un sediu impropriu, pentru care a platit 9 milioane euro chirie

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca, de aproximativ 14 ani, functioneaza intr-un sediu impropriu, inchiriat de la entitati private, pentru care s-a platit o chirie de peste 9 milioane euro din fonduri publice.

Intr-un comunicat transmis luni AGERPRES, CSM arata ca, pe data de 15 iulie, a avut loc sedinta Sectiei de judecatori, in cadrul careia au fost analizate impreuna cu ministrul Justitiei solutiile necesare pentru eliminarea deficientelor cronice de investitii in sistemul judiciar, deficiente care afecteaza personalul instantelor judecatoresti si parchetelor.

CSM subliniaza ca, de-a lungul timpului, au fost efectuate mai multe demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzator destinat desfasurarii activitatii pentru Consiliul Superior al Magistraturii, insa acestea au ramas fara rezultat.

“Precizam ca, de aproximativ 14 ani, Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza intr-un sediu impropriu, inchiriat de la entitati private, pentru care s-a platit catre acestea o chirie in valoare totala de 9.138.508 euro din fonduri publice. Prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispozitie suma necesara achizitionarii unui sediu corespunzator necesitatilor de functionare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instantelor si parchetelor, alocarea bugetara fiind realizata in mod separat, ca urmare a aprobarii parametrilor tehnico-economici ai investitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii asigura opinia publica de faptul ca demersurile efectuate cu privire la achizitionarea unui nou sediu sunt transparente si eficiente in realizarea obiectivelor de investitii ale institutiei si ca va continua sa se implice sustinut pentru rezolvarea problemelor de infrastructura si resurse financiare ale instantelor judecatoresti si parchetelor”, declara CSM.

Comunicatul CSM vine dupa ce doua asociatii ale magistratilor – “Forumul Judecatorilor din Romania” si “Initiativa pentru Justitie” – au cerut recent Consiliului Superior al Magistraturii sa renunte la achizitia unui sediu nou, pentru care a fost alocata suma de 18 milioane euro si sa redirectioneze acesti bani catre investitii cu adevarat urgente pentru sistemul judiciar.

“In spatiul public a aparut recent informatia in sensul declansarii procedurii de achizitionare a unui imobil pentru a fi folosit de catre Consiliul Superior al Magistraturii ca sediu nou, in suprafata de nu mai putin de 12.000 mp, ale carui costuri se ridica la suma de 18.000.000 euro. (…) Achizitionarea de catre CSM a unui sediu nou este cu atat mai surprinzatoare cu cat edificarea unui astfel de sediu pentru aceasta institutie a fost prevazuta de Guvern a se realiza in cadrul ‘Cartierului pentru Justitie’, ce va reuni sediile a numeroase instante si parchete din Bucuresti.

In ipoteza in care Consiliul Superior al Magistraturii alege sa cumpere un imobil exclusiv pentru nevoile sale, la un pret considerabil, ceea ce presupune un efort bugetar pe masura, exista riscul ca proiectul ‘Cartierul pentru Justitie’, precum si investitiile atat de necesare pentru crearea unor conditii decente la locul de munca in numeroase sedii de instante si parchete sa fie amanate sau chiar stopate”, spun cele doua asociatii ale magistratilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2