Cu cat pensionarea intervine mai tarziu, cu atat mai mic este riscul de Alzheimer

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Un studiu realizat de cercetatori francezi stabileste o legatura directa si semnificativa intre varsta de pensionare si riscul de a dezvolta o forma de dementa: stimularea intelectuala ar putea sa o previna sau sa ii intarzie aparitia, scrie lepoint.fr citat de Agerpres.

Concluzia studiului confirma ceea ce sustin unii specialisti de catva timp: cu cat pensionarea intervine mai tarziu, cu atat mai mic este riscul de a dezvolta boala Alzheimer sau alta forma de dementa. Publicata in European Journal of Epidemiology, ea este rezultatul unei cercetari stiintifice, realizate la initiativa ILC France (Centrul international pentru longevitate din Franta) si desfasurate pe un mare numar de lucratori independenti.

‘Se stie astazi ca stimularea intelectuala ar putea preveni dementa sau amana aparitia ei. Primul argument consta in asocierea frecventa intre un nivel de educatie mai ridicat si un risc mai mic de dementa. Pe conceptul de rezerva cognitiva se bazeaza ideea ca un nivel de educatie mai ridicat protejeaza, pasiv sau activ, impotriva efectelor biologice ale imbatranirii cerebrale’, arata autorii studiului. Si practicarea altor activitati intelectuale stimulatoare (ca dezlegarea de cuvinte incrucisate, sahul si jocul de bridge) constituie o protectie impotriva manifestarilor imbatranirii cerebrale. Cu alte cuvinte, folosirea capacitatilor mentale cat mai mult posibil este benefica din toate punctele de vedere.

La realizarea noului studiu, cercetatorii au recurs la bazele de date din sistemul social al lucratorilor independenti, cu informatii despre pensionarea si starea de sanatate a tuturor mestesugarilor si comerciantilor care au incetat sa lucreze inainte de 31 decembrie 2010. Au fost analizate datele a 429.083 persoane in viata, la care prevalenta cazurilor de Alzheimer si alte forme de dementa era de 2,65% (de la 0,07% la persoanele de 65-69 de ani la 10,2% la cele de peste 85 de ani).

Rezultatele arata ca, la fiecare an lucrat in plus (corespunzator unei iesiri la pensie cu un an mai tarziu), riscul de dezvoltare a unor asemenea patologii scade cu 3,2%. Astfel, iesirea la pensie cu cinci ani mai tarziu reduce cu 15% riscul de a dezvolta o forma de dementa ulterior.

‘Datele noastre arata ca scaderea semnificativa a riscului de a dezvolta o forma de dementa este legata de o varsta mai inaintata de pensionare, conform ideii +use it or lose it+ (ceea ce nu se foloseste se pierde)’, afirma autorii. Pensionarea constituie adesea o cauza a scaderii stimularii cognitive si sociale. Oamenii de stiinta considera ca politicienii ar trebui sa ia in calcul aceste rezultate, precum si provocarile sociale si economice asociate cu longevitatea, incheie lepoint.fr.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *