CU OCHII-N PATRU – Gripa aviară din Ungaria pune autoritățile din Maramureș în alertă

Reclame home 1
Reclame home 1

În urma creșterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atăt la păsările migratoare cât și la păsările domestice, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări (ferme și exploatații comerciale de tip A), precum și în exploatațiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere și răspândire a virusurilor HPAI. Tocmai de aceea, cel puțin pană la finele acestei luni, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, au reluat controalele în trafic pentru identificarea transporturilor de animale și/sau păsări ce nu respectă prevederile legale.

Maramureșenii trebuie să știe că de la debutul anului 2022, au fost notificate 58 de focare la păsări domestice și păsări ținute în captivitate in Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie. În Ungaria au fost confirmate 10 focare secundare, respectiv 7 focare în fermele comerciale de rațe și într-o gospodărie, în localitatea Kiskunmajsa din regiunea Bács-Kiskun, un focar secundar la o fermă de rațe cu un efectiv de 11.407 capete de lângă localitatea Biharugra din regiunea Bekes și două focare la o fermă de păsări cu efective mixte (280 de capete) și la o fermă de curci (3.109 capete) din regiunea Csongrád-Csanád.

„Ca urmare a depistării primului focar gripă aviară din localitatea Bigharugra, din data de 29.12.2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde și 7 localități din județul Bihor (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român și Marțihaz). Până la această data, în România nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.

Cu toate acestea, în județul Galați a fost confirmat un caz de influență aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată pe raza județului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă.

Având în vedere interesul protejării aviculturii românești, ANSVSA a solicitat sprijinul președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) în vederea informării membrilor UCPR și crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducție sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerțul intracomunitar sau din țări terțe”, arată ANSVSA.

Mai spunem doar că încă din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul ANSVSA și DSVSA au demarat controale în opt județe amplasate pe granița de vest și sud-est a României (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea).

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole