Cu tot festivismul afisat, Politia Romana ramane doar un esec al tranzitiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

A devenit o cutuma  la romani ca fiecarei zi a anului sa-i corespunda un sfant ortodox sau catolic, dar si o zi in care se celebreaza ziua unei institutii, profesii sau a unei localitati, prilej nu doar de cumintenie si smerenie, ci si de bucurie lumeasca. Asa ne-am pricopsit cu un calendar inrosit parca de sange brancovenesc, cu zeci de zile in care ai o multime de restrictii de la munca onesta a campului, porunci  a caror nesocotire poate aduce afurisenie, pierderea recoltei, revolta familiei si excluderea din partid… oricare partid. In luna martie, data de 25 inseamna zi de Bunavestire a Preasfintei Fecioare Maria, omagierea parintelui Senufie – purtatorul de semne, a mucenitelor Pelaghia si Teodosia,  plus Ziua Politiei Romane.

De ce este nevoie de o zi a Politiei Romane poate fi o intrebare retorica.  Institutia sifonata si cu angajatii fugariti de revolutionarii de conjunctura in 1989, a avut in ultimii 25 de ani o evolutie discutabila, alternand intre stagnare si involutie. O structura greoaie, in care inca se foloseste racnind salutul „sa traiti”, cu un patrimoniu obosit si insuficient intretinut , afisand o spoiala de modernitate iluzorie data de niste calculatoare mai moderne aflate pe birourile sefilor care stiu a utiliza doar Google si Facebook. In rest, palmasul de rand se chinuie cu o tehnica IT de nivel rural, cu mijloace de comunicare arhaice si cu un parc de masini cu sapte clase sub cel al Bisericii Ortodoxe Romane.

Aceasta este imaginea unei institutii aflate la coada clasamentului increderii romanilor, cei care constata pe zi ce trece ca siguranta cetateanului si combateria infractionalitatii este doar un balon de sapun frumos colorat in albastru cenusiu, cu irizatii albe de fireturi, doar in zilele festive.

Daca ar fi de dat un exemplu al inertiei institutionale in Romania, cu siguranta Ministerul de interne si Inspectoratul General al Politiei ar fi pe primele trei locuri, alaturi de Ministerul Transporturilor si Ministerul Agriculturii. Un corp de comanda tributar inca unor mentalitati apuse, chestori si comisari sefi carora inca nu le-a iesit din cap reflexul invechit potrivit caruia orice declaratie data de un suspect/impricinat se scrie de mana pe o foaie alba, cu un margot indoit la 2 centimetri, cu titlul Declaratie si preambulul „subsemnatul… arat ca….”.

Nu se poate reforma o institutie mamut, avand sute de mii de angajati cu metodele lui Postelnicu (indigou, telefon cu disc, fisete de tabla si pistoale Carpati), prin numirea de ministri politici care habar nu au despre munca de politist sau/si doar prin simpla echivalare a gradelor militare comuniste cu functiile cu functiile din Siguranta de pe vremea monarhiei.

Politistul sec XXI nu mai poarta uniforma, schimband vipusca pe blugii uzati, iar chipiul cu sepci adidas. Cei mai multi lucreaza probabil sub acoperire, motiv pentru care sunt nebarbieriti si rasi in cap, confundabili in mod cert cu delicventii din camerele de arest. Polististul de azi este arogant, chiar daca lucreaza la circulatie, plin de suficienta cand patruleaza spargand seminte pe strada, nesimtit cand parcheaza pe trotuarul blocului vecin sau intoarce pe linie continua in fata la Gold Plaza, convins fiind ca nimeni nu-si va permite sa ii atraga atentia, caci el este, nu-i asa, un supra-om cu legitimatie si tupeu.

A uitat prea repede cum era fugarit in 22 decembrie cu pumni peste ceafa, recompensa revolutionara pentru manuitorii de pulane si palmi. A uitat bataia luata de la mineri si generalul fugit in portbagajul masinii de serviciu, dar mai ales uita in fiecare zi ca el exista intr-un sistem menit a SERVI SI PROTEJA cetateanul si nu statul.

Sufocat de propriai suficienta, politistul nu-si face probleme daca este vazut ca sta la masa cu interlopul, daca ia procent de la evazionist sau daca uita sa-si plateasca pensia alimentara nevestei, abandonate pentru o colega blonda.

Iar pentru ca nu ma simt protejat si servit ci sfidat de aroganta cu care politistul conduce in trafic vorbind la telefon, de modul selectiv in care aplica legea doar dupa ce se informeaza cine e contravenientul, ulterior privindu-ma de sus ca pe un paria cand indraznesc, indraznesc sa-l intreb de ce nu este corect? Apoi imi pun intrebarea daca alaturi de celelalte institutii gata populate care ar trebui importate nu am avea cumva nevoie de politisti americani precum cei care si-au amendat vicepresedintele in exercitiu pentru exces de viteza, sau poate cel austriac care si-a ridicat din birou cu catusele la maini, propriul minsitru acuzat de coruptie.

Singurul motiv pentru care nu intru in greva civica si refuz sa devin un anarhist de tip valutisto-cocalar este respectul pentru cele CATEVA SUTE de politisti adevarati care au inteles ca a fi in serviciu public, apararea integritatii cetateanului si ordinea publica reprezinta o VOCATIE si nu un business. Oameni a caror DEMNITATE nu este de vanzare, care-si sacrifica viata si familia pentru linsitea mea. Politistilor carora nu le este sila cand se uita dimineata in oglinda… RESPECT!

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

3 Comments

 1. Vasile Tivadar

  Poliţia ca si alte organisme de represiune sunt, dar mai mult se fac necesare. Faptul că tot mai mulţi poliţişti trec de la cele mai înalte nivele la ultimul agent în tagma infractorilor este meritul societăţii civile care stă în transă. Ameninţările miliţienilor şi securiştilor atunci cţnd le se dorea micşorarea pensiilor a fost luată în serios,iar amenintările de tip iesi afara javră ordinară au arătat că mulţi din câinii de pază ai civilizaţiei sunt de fapt turbaţi atnci când li se umblă la FACILITĂŢI. Miliţieni vechi ,felicitaţi de de poliţişti noi. Recunoştinţă profesională de la maestru la discipol…iată ce s-a întmplat în foaierul teatrului dramatic din Baia Mare. Slujbaşi abneganţi ai sistemului socialist se bucură de respect şi consideraţie pe motivul că ei şi-au respectat jurămânntul în timp ce securiştii şi şi informatorii acestora sunt vânaţi. Dar cum se poate uita de faptul că miliţia era mîna stângă a securităţii. Cine se aşteaptă ca actualii poliţişti să fie altceva decât vechii miliţieni se înşeală. Nu aveau de la cine să înveţe tinerii poliţişti altceva decât metodele vechi pentru că şi azi mai sunt în conducerea poliţiei vechi miliţieni.

  Reply
 2. Omul Revolutionar

  Bravo! Superb articol, ca de atfel toate scrise sub semnatura Cato CENZORUL

  La lista ta se mai adauga cativa invechiti cum ar fi DNA, sau protectia consumatorului care numai consumatorul nu-l apara. Astia de la protectia consumatorului atat sunt de obraznici si tupeisti caci daca mergi cu o plangere peste puterile lor de intelegere te ironizeaza pe fata tot pe tine. Sunt patit. La fel cum raspunsul primit in scris de la ei, trimis prin posta si blocat la oficiul postal nr 1 din Baia Mare. Adica nu s-a mai facut trimiterea la adresa in mod voit. Si unde pui tupeu ca la telefon ei nu ofera raspunsuri si nici pe ala care mi l-au trimis prin posta nu au vrut sa mi-l spuna.
  Nu ramane decat, oricare functionar public sa fie dat in judecata. Omul si nu statul sa fie dat in judecata, omul functionarul sa plateasca pentru neglijenta in seriviciu si nu statul caci daca te despagubeste statul, tot din banii mei, ai nostri o face. Pe cand functionarul ramane in functie sa-si bata in continuare joc.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2