Cuc: Noul meu mandat de ministru al Transporturilor este dedicat vizitelor pe santiere

Noul meu mandat de ministru al Transporturilor este dedicat vizitelor pe santiere, pentru a avea garantia ca executia kilometrilor de autostrada este la zi, dupa ce, in primul mandat, am scos la licitatie proiecte de autostrada in valoare de 3,5 miliarde de euro, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, dupa citirea motiunii simple pe Transporturi intitulata “Mandatul ministrului Cuc cu numarul 3 este unul de nota 3”, informeaza AGERPRES.

“In primul meu mandat de ministru al Transporturilor, adica in 10 luni, am reusit sa scot la licitatie proiecte de autostrada in valoare de 3,5 miliarde de euro. In primul meu mandat, pentru prima data, a fost scoasa la licitatie autostrada care taie Carpatii, Sibiu-Pitesti, cea mai asteptata autostrada din Romania. Pentru sectiunea 1 a autostrazii Pitesti-Sibiu, intre Sibiu si Boita, avem deja un castigator si, daca nu ar fi existat o contestatie, contractul ar fi fost deja semnat. Am reusit sa deblochez aceasta situatie, iar acum suntem in faza procedurilor de semnare a contractului”, a afirmat Cuc.

Seful de la Transporturi a precizat ca mandatul actual este dedicat vizitelor pe santiere, pentru a verifica permanent stadiul in care se afla lucrarile.

“Tineti minte: primul meu mandat, proiecte de 3,5 miliarde de euro. Astia nu sunt bani pe hartie. Fara licitatie, niciun proiect nu poate sa prinda viata. Noul meu mandat de ministru al Transporturilor, adica al doilea, este dedicat vizitelor pe santiere, pentru a avea garantia ca executia de km de autostrada este la zi. Am demarat in premiera la Ministerul Transporturilor ‘Ora infrastructurii’. Romanii stiu in timp real ce se intampla pe santiere, care este stadiul proiectelor aflate in executie, ce proiecte noi incepem, precum si alocarile bugetare pentru fiecare proiect de infrastructura. Acum mi-am dat seama ca deja operationalul proiect ‘Ora infrastructurii’ mai are un scop: sa demonteze toate fake-news-urile pe care le-ati spus dvs. astazi”, le-a zis Cuc deputatilor.

Potrivit acestuia, 527 de kilometri de autostrada din cei 803 kilometri construiti dupa Revolutie au fost realizati in timpul unor guvernari social-democrate.

“Daca tot vorbiti de performantele PSD in domeniul infrastructurii rutiere, va prezint eu cateva reale. In perioada 2000-2004, in timpul unei guvernari social-democrate, s-au construit 97 de km de autostrada. In perioada 2012-2015, tot in timpul unei guvernari social-democrate, s-au construit alti 312 km de autostrada. Din 2017 si pana acum, tot in perioada unei guvernari social-democrate, s-au mai construit 118 km de autostrada, din care 75 sunt deschisi circulatiei.

Deci, din cei 803 km de autostrada construiti dupa 1989 in Romania, 527 de km au fost construiti in anii de guvernare PSD, adica, 76% din autostrazile construite dupa Revolutie in Romania. Va mai spun un adevar: din pacate, de cate ori am revenit la guvernare dupa dumneavoastra, a trebuit sa facem eforturi uriase sa corectam dezastrul pe care l-ati lasat in urma, dar chiar si asa am reusit sa construim. Pe masura ce corectam legislatia si deblocam proiectele, procesul de constructie se va accelera”, a mentionat ministrul Cuc.

El a reiterat ca CNAIR a estimat pentru acest an finalizarea unui numar de 180 de kilometri de autostrada si a reiterat ca va acorda tot sprijinul de care este nevoie.

“Pentru acest an, CNAIR a estimat finalizarea a 180 de km de autostrada, iar eu voi face absolut tot ce imi sta in putinta din punct de vedere administrativ pentru ca acesti kilometri sa fie executati in timp. Ma refer aici la loturile aflate deja in constructie: doua loturi ale autostrazii Lugoj-Deva, doua loturi ale autostrazii Sebes-Turda, doua loturi ale autostrazii Ogra-Campia Turzii. La acestea se vor adauga 27 de km din loturile 1 si 2 ale drumului de mare viteza Pitesti-Craiova, sectiunea de 16 km la profil de autostrada a variantei de ocolire a municipiului Bacau, practic primul sector de autostrada din Moldova, sectiunea de 11 km intre Rasnov si Cristian, care face parte din autostrada Ploiesti-Brasov si sectorul Biharia-Mures, in lungime de 5,5 km, care va asigura legatura autostrazii Transilvania cu frontiera ungara”, a aratat Razvan Cuc.

Ministrul a tinut sa sublinieze ca in cazul autostrazii Moldova constructia a inceput in mandatul sau si a enumerat proiectele viitoare.

“Constructia autostrazii Moldova a inceput in mandatul meu, domnilor. Va reamintesc faptul ca primii 16 km de autostrada la care a inceput efectiv constructia anul acesta pe varianta de ocolire a municipiului Bacau vor face parte din autostrada Moldovei. In plus, anul viitor, ne propunem sa incepem lucrarile la proiectele de interes major cum ar fi: cei 52 de km ai autostrazii de centura Bucuresti Sud si la cei peste 60 de km ai loturilor 3 si 4 din Drumul expres Craiova-Pitesti, segmente pe care vrem sa le scoatem din nou la licitatie anul acesta”, a sustinut el.

In ceea ce priveste Centura Bucurestiului, Razvan Cuc a spus ca principalele probleme si blocaje in traficul rutier apar in zona nodurilor rutiere.

“Tocmai de aceea am scos la licitatie si am incheiat contracte pentru constructia pasajelor Mogosoaia, Domnesti, Berceni si Oltenita. La toate cele 4 pasaje constructia incepe anul acesta, iar pentru deblocarea circulatiei de pe actuala centura a capitale am demarat procedurile pentru constructia autostrazii de centura care va prelua traficul de tranzit, in special traficul greu pe relatia Constanta-Nadlac si traficul de tranzit pe directia Giurgiu-Siret. Am mai facut inca un lucru extrem de important in cele sase saptamani de cand sunt ministru al Transporturilor in al doilea mandat. Am venit in parlament la comisii sa propun modificari la Legea achizitiilor publice in sensul simplificarii procedurilor si al urgentarii lucrarilor in infrastructura”, a explicat oficialul de la Transporturi.

Motiunea simpla pe Transporturi, initiata de PNL si PMP, a fost dezbatuta luni de plenul Camerei Deputatilor si va primi votul final miercuri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1