Culisele puterii. Cum negociaza partidele pentru a prelua conducerea judetului si a Baii Mari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

discutii negocieriPSD a obtinut cele mai multe mandate de consilieri judeteni, 14, iar Coalitia pentru Baia Mare, cele mai multe mandate de consilier local in municipiul resedinta de judet. Dupa anuntarea amorului conjunctural dintre cele doua formatiuni, executivul Consiliului Judetean si al Primariei Baia Mare era, in aparenta, decis. Semnarea protocolului PSD – PMP demonstreaza, insa, lipsa certitudinilor oferite de declaratiile post-electorale initiale.

Conform noului protocol, PSD ofera un post de vicepresedinte CJ pentru PMP, nominalizat in aceasta postura fiind Lucian Morar, cel care a castigat primaria orasului Ulmeni – asadar, alegeri anticipate la Ulmeni. Ce da PMP in schimbul acestei functii? Sustinerea PSD la presedintia CJ Maramures (nominalizat pentru functie fiind Gabriel Zetea, presedintele social-democratilor si vicepresedinte CJ in mandatul trecut), alaturarea cu cele trei voturi ale consilierilor PMP la deciziile PSD si o conlucrare in CL Baia Mare.

Ce se intampla cu declaratia initiala, conform careia PSD + Coalitia = love? Posibil sa nu fie pusa in practica. Motivul: Coalitia a cerut “prea mult”, respectiv ambele functii de vicepresedinti CJ si a oferit in schimb 5 voturi in forul judetean si un post de viceprimar in Baia Mare. PSD a vrut sa ofere un singur post de vicepresedinte, pentru a nu intari o formatiune necontrolabila.

De ce este Coalitia o formatiune necontrolabila? Pentru ca este o formatiune electorala, nu una politica (ca si USL, de exemplu), a carei voce unica s-a oprit dupa alegeri. Formata din patru partide – UNPR, PNTCD, PSRO si FDG -, acum Coalitia nu mai exista, practic voturile acesteia fiind controlate de cei patru presedinti ai partidelor care au compus-o si care sunt singurii care pot retrage sprijinul politic consilierilor de pe liste. Asadar, intr-o alianta post-electorala, degeaba zice PNTCD, de exemplu, “hais”, daca UNPR zice “cea”.

Acest fapt s-a materializat la negocierile initiale: PNTCD, intrat cu doi consilieri (Doru Dancus si Nicolae Misulec, presedinte, respectiv prim-vicepresedinte al taranistilor) in forul judetean (locurile 3 si 6 pe listele Coalitiei), era de acord cu schimbul propus de PSD (un post de vicepresedinte si sutinerea PSD in CJ contra unui post de viceprimar si sustinerea Coalitiei in CL Baia Mare), insa UNPR nu a fost de acord si, tinand cont de protocolul national PSD-UNPR, a supralicitat cerand doua posturi de vicepresedinte CJ. Mai mult, presedintele filialei maramuresene a UNPR, Nutu Fonta, a solicitat PNTCD si invalidarea (prin retragerea sprijinului politic) a catorva consilieri ai Coalitiei, pentru ca UNPR sa aiba trei consilieri judeteni, si nu doi cati are acum, iar unul dintre ei sa fie vicepresedinte CJ. Trocul nu a fost nici pe placul PSD, nici pe cel al PNTCD.

Reactia: pentru constituirea unei majoritati confortabile si castigarea postului de presedinte al CJ, PSD s-a reorientat si a obtinut, deocamdata trei voturi in plus, cele ale PMP caruia i-a oferit o functie de vicepresedinte. Desi PSD sustine ca “inca” se afla in negocieri cu Coalitia, realitatea e ca, avand inca un post de vicepresedinte “de dat”, social-democratii incearca sa isi blindeze pozitia prin atragerea UDMR in aceasta combinarie politica, mai ales ca formatiunea etnicilor maghiari are deja semnat un protocol cu PSD, la Sighetu Marmatiei, unde au primit un post de vicprimar. Coalitia, vazandu-se exclusa din calculele puterii judetene, sustine ca UDMR nu poate semna un protocol cu PSD, pentru ca a primit un post de viceprimar in Baia Mare.

Oricum, ca varianta de rezerva, PSD mai are negocieri si cu PER, formatiune care are doi consilieri judeteni. Numeric, in CJ, PMP si PER, sunt egali cu Coalitia, deci PSD poate face exact acea majoritate confortabila (19 consilieri judeteni) pe care si-au programat-o la inceputul negocierilor si o pot obtine chiar fara sa fie nevoiti sa dea in schimb doua posturi de vicepresedinti.

In acest moment, variantele de lucru sunt urmatoarele: la Consiliul Judetean: Zetea (PSD) – presedinte, Morar (PMP) – vicepresedinte , un post de vicepresedinte disponibil. Acesta urmeaza sa fie ocupat fie de un membru al Coalitiei (daca se mai mentine promisiunea initiala), acesta urmand sa fie decis intre Teodor Ardelean (PSRO) sau Doru Dancus (PNTCD) – sansele acestei variante sunt reduse -, fie de un social-democrat (daca se finalizeaza negocierile cu PER si/sau UDMR).

Variantele de lucru pentru Primaria Baia Mare sunt: Chereches Catalin – primar suspendat, Marinel Robu (Coalitia) – viceprimar cu atributii de primar, Noemi Vida (UDMR) – viceprimar. Ramane vacant, in conditiile in care Chereches va fi suspendat, un post de consilier cu atributii de viceprimar. Acesta poate fi ocupat de un alt membru al Coalitiei, in pole-position fiind Gabriela Hofer.

 “Mmm… Ce oras frumos! / Fabrici si uzine…” (Alexandru Andries – “Ce oras frumos”)

Catalin Vischi

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. claudiu

  Bine ca am scapat de groparii acestui judet si sa speram ca Zetea va face in 4 ani cat pentru 8 ( tinand cont de mandatul lui Flore,cel mai dezastruos for ever,chiar si inaintea lui Man care a fost un mandat praf si pulbere ).Sa speram ca la nivel local vine cineva capabil si nu vreo adormita (adurnita,cum ar zice morosanul).

  Reply
 2. Farfuridi

  Caldura mare ,mon cher!
  Pe mine ma ia cu frisoane.
  Marinel ROB ,primar?!
  Ei ce-ati votat si ce-ati validat prin votul vostru…orbilor.
  Ca tot ati votat in Duminica ceolr fara vedere…in cazul vostru si fara discernamant.
  Are nea Marinica experienta administrativa,de nu o poate duce.
  Dar are menirea de Rob- si nu a lui Nero ,imparatul piroman ci al lui
  KK-RO -Imperatorul Maximus,
  La Gherla depus.
  Orasul pe copca-i dus.
  N-am gasit alta rima…
  Viceprimari: Vida (LOCA-tot pe loc,pe loc pe loc)- Noemi – a stat atatia ani in umbra dinozaurului Ludecher .
  Hai ca merita fata sa roada si ea la ciolan…din pozitia de vice.

  Hofer ( h-O ferit-o Dumnezeu!) – iar Gabita .
  O recomanda …talentul si familia …precum si naravurile invatate in post, de la Profu, care preda la scoli inalte si bine pazite in acest moment.

  La judet : Zete – buna alegere. Baiat fain si la locul lui.Chiar cred ca este omul potrivit .
  Dancus – cam la fel ca primul.Cred ca ar face echipa buna.
  Cu Tedy ARDELEAN am orice retineri(din cauza traseismului si a inclinarii dupa cum bate vantul -a se citi interesul),dar…are carisma,verb si atitudine.Ca om de cultura si litere, tot respectul.Datorita lui avem o biblioteca judeteana ,si nu una oarecare.
  O echipa sper mult mai buna decat anterioara cu CI… ,CE?, EU !? si compania.

  Reply
 3. ioan

  cum necum da nu scapam de spurcatii astia de unguri,,, sugacea asta atat o luptat cu ludi pana iaca va fi primarita in varianta vice,, vom si cu asta si ne meritam soarta imbuibati de baimareni,, …………….

  Reply
 4. bb

  Daca am ales neamtul, care a fost inainte primar (intr-o viata anterioara :)) presedinte, ce problema e cu unguroaica? Ca nu e nemtoaica? Sau o nemtoaica nu e buna, numai un neamt?

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2