Culturile de afin din Maramureș în extindere

home camp2
home camp2
home camp2

plantație afine

Consumul de afine proaspete, dulceaţă şi suc înregistrează un trend ascendent, iar produsele fermierilor sunt căutate de consumatori pentru efectele benefice aduse sănătăţii, fapt care determină o extindere a culturilor de afin, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, proprietara unei culturi din localitatea Finteuşul Mare, Cristina Bujor.

“Afacerea a început în urmă cu aproape 15 ani şi a evoluat foarte bine datorită implicării noastre, dar şi a pieţei, clienţilor sau consumatorilor care sunt în creştere. (…) E primul fapt care a indicat o schimbare de optică venită din parte consumatorului intern, adică a românilor. Soţul meu, care locuit foarte mulţi în SUA, a fost interesat de aceste fructe văzând valoarea lor nutritivă, dar şi economică. A fost primul nostru pas pentru a încerca aici, acasă, o asemenea investiţie care în timp s-a tot extins. Am creat un blog, apoi site, ca apoi să venim cu plantele şi fructele oferite consumatorilor, dar şi micilor fermieri sau celor care intenţionau să înveţe sau experimenteze”, a spus Cristina Bujor.

Potrivit acesteia, consumul de afine din producţia internă a crescut semnificativ. Proprietara culturii de afin din judeţul Maramureş susţine că orice pasionat poate înfiinţa o cultura de afin, însă trebuie să aibă un minim de cunoştinţe despre calitatea solului, întreţinerea plantei şi exploatarea culturii.

Pepiniera şi ferma de afin din Maramureş a realizat, în colaborare cu Institutul de Cercetări Pomicole Cluj Napoca, afin produs in vitro.

Foto: (c) LEONTIN CUPAR

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *