Cum a fost la vernisajul expozitiei foto despre simbolurile astrale in arhitectura maramureseana (FOTO)

PNL

Sute de persoane au participat sambata seara, la Planetariul Baia Mare, la vernisajul expozitiei de fotografie “Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana”, realizata de Ilie Tudorel.

Vernisajul, care s-a desfasurat in cadrul evenimentul Noaptea Muzeelor, a avut in centru diferite simboluri astrale ce se regasesc mai ales pe portile de lemn maramuresene.

“Expozitia a fost formata din doua expozitii, varianta clasica – cu fotografii inramate – si o varianta digitala, care se proiecteaza permanent pe noua monitoare uriase din sala multimedia.

In paralel cu aceasta expozitie digitala este proiectata si o alta expozitie – Momente Astrale, cu imagini ale ipostazelor soarelui, lunii, stelelor, care au putut genera aceste simboluri. Este singurul loc din Romania unde exista expozitii digitale”, a spus Ilie Tudorel.

In cadrul evenimentului au participat si oaspeti din mediul universitar si muzeal si nu numi.

“La vernisaj au participat Janeta Ciocan, de la Muzeul de Etnografie, Ilie Gherhes, sef sectie la Muzeul de Etnografie, Delia Suiogan, de la Centrul Universitar Nord. A luat cuvantul si reprezentantul romanilor de peste Tisa, Ilie Botos.

Acesta a facut o prezentare prin care a aratat ca toti romanii din Maramures, indiferent ca sunt in Romania sau Ucraina, au aceeasi cultura si aceste simboluri astrale se gasesc si in bisericile lor de lemn din Ucraina”, a conchis Ilie Tudorel.

Ilie Tudorel a tinut sa mai adauge ca “in putine locuri de pe planeta pamant se mai pastreaza aceste simboluri astrale asa cum se pastreaza in Maramures si trebuie sa fim mandri ca suntem maramureseni. Trebuie sa conservam aceste valori pe care le avem pentru a le putea transmite urmasilor nostri, asa cum le-am preluat de la stramosii nostri”.

Expozitia va fi deschisa pe intreg parcusul acestui an, zilnic, intre orele 09.00 si 16.00.

Vlad HERMAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1