Cum a ratat Borsa ocazia de a organiza Jocurile Olimpice de Iarna din anul 1948

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

schi-austriaA fost o vreme cand in Borsa se organizau numeroase concursuri pentru iubitorii sporturilor de iarna. Insa putini stiu ca orasul de la poalele Pietrosului Rodnei a fost ales sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarna din 1948, lucru care nu s-a mai intamplat, ele avand loc in acel an in Elvetia din cauza guvernului comunist de la Bucuresti care a abandonat proiectul. Astfel, Comitetul Olimpic International a decis mutarea olimpiadei in Elvetia.

Primarul Sorin Timis spune ca in decembrie va fi lansata o carte dedicata acestui eveniment, una care va spune o poveste mai putin cunoscuta.

“Cartea Visul unei olimpiade de iarna in Muntii Rodnei” va fi lansata in Borsa. Lucrarea prezenta pe larg in cuvinte si imagini, cooperarea intre oameni pentru a construi in Muntii Rodnei, Statiunea Turistica de Schi Borsa Fantana”, spune primarul.

Trebuie spus ca anul 1940 a fost anul in care in Borsa s-au pus bazele Centrului Olimpic de Schi. Devan Istvan, membru al Comitetului International Olimpic, a fost desemnat sa gaseasca locul ideal in Europa de Est unde sa se desfasoare Jocurile Olimpice de Iarna din anul 1948. In cele din urma acesta a propus ca locatie, versantul Nordic al Muntilor Rodnei, mai exact localitatea Borsa.

“La 23 octombrie 1941, o comisie a Federatiei Internationale de Schi, viziteaza zona propusa si aproba inceperea lucrarilor. Unul din sustinatorii realizarii investitilor in Centrul Olimpic de Schi din Statiunea Borsa este Szent Albert, laureat al premiului Nobel pentru medicina din anul 1937”, mai spune primarul intr-o postare pe o retea de socializare.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. aaa

    Parca in 1940, 1941 Borsa era in Ungaria. Devan Istvan, ungur, Szent Albert, laureat al premiului Nobel pentru medicina din anul 1937, tot ungur, si numele lui corect este Szent-Gyorgyi Albert. In rest rusine pentru noi, romanii, ca nu suntem in stare sa facem un tunel sub Gutii. Cum ar ajunge sportivii si spectatorii la Borsa daca eventual se vor face acolo ceva piste pentru sporturile de iarna (de olimpiada nici vorba)?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2