Cum l-a ingenuncheat Basescu pe Voiculescu. Totul a pornit de la bani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un editorial de exceptie ne arata inceputul si finalul luptei dintre Dan Voiculescu si Traian Basescu. O batalie dusa pentru bani. Ani la rand, cei doi au stors resursele economice si energetice ale tarii. Ultimul a castigat. De ce? Doru Buscu explica asta pe intelesul tuturor.

Ca sa pricepem cum a ajuns Voiculescu la puscarie, trebuie sa inventariem certitudinile.

Prima: Dan Voiculescu e un fost securist, turnator la Securitate, imbogatit din bani furati de la stat in comunism si in democratie, un om cu vocatia si practica santajului atit in zona comerciala, cit si in cea politica.

A doua: condamnarea lui Dan Voiculescu s-a facut sub imperativ politic si e legata de obsesia presedintelui Basescu de a-si inceta imunitatea cu dusmanii mari pusi la pamint.

La fel ca paralelele euclidiene, cele doua certitudini coexista fara sa se atinga, fara sa dea nastere altora si fara sa decurga una din cealalta. Voiculescu ar aduna, poate, sute de ani de temnita daca ar primi verdicte riguroase pentru suma faptelor sale, dar, ca si Nastase, e pedepsit sumar, cu cartuse expirate, intr-un proces ingrosat politic, chiar daca valabil pe fond.

Voiculescu a studiat mecanica furtului de la stat in echipa coloneilor-banditi de la Crescent care praduia, impreuna cu ICE Dunarea si cu Ceausescu insusi, 40% din exporturile Romaniei. Instinctele lui de miliardar al statului s-au format in balta puturoasa a Securitatii din care s-a nascut, de altfel, un intreg roi de insecte otravitoare care inteapa bugetul public si sug fara odihna resursele Romaniei. Cind si-a albit banii furati din exportul de tabla si de minereu, primul reflex al lui Voiculescu a fost sa-si protejeze prada. si-a construit in jurul ei metereze politice, ziduri de cash si parapete universitare, iar in virful lor a pus instalatia de intimidare mediatica. Organizatia lui a fost expresia unei spaime chibzuite de securist patit. A fost construita meticulos pe regulile verificate ale unitatii militare de comert exterior: oameni la ordin, comitet central, grup operativ si plati la negru. Fapturi fara capatii au fost introduse in matrice si transformate in vedetele servile, ajunse in pragul ticnelii, pe care le vedem azi jelind un lotru la televizor.

Masinaria i-a functionat doua decenii si jumatate fara poticneli, a produs din ce in ce mai mult, a scobit in maruntaiele statului, i-a smuls banii, i-a pus danieliconstantini in loc si i-a timorat functiile vitale. Voiculescu a fost insa imprudent: nu si-a calculat corect virsta.

Lupta lui cu Basescu, am mai spus-o, n-a avut nimic de-a face cu libertatea, cu democratia sau cu legile morale – nici macar cu politica. Voiculescu si Basescu s-au luptat pe bani. Direct sau prin interpusi, ei s-au ciocnit pe marginea resurselor nepazite ale statului, din care fiecare, impreuna cu clientela proprie, a vrut cit mai mult. Ani la rind, miinile li s-au intilnit in toracele economiei nationale, pipaind cind petrolul, cind sarea, cind gazele, cind electricitatea, asa cum se intilnesc miinile chirurgilor care extrag simultan organe pentru transplant. Voiculescu a facut intii banii, apoi politica. Basescu a procedat putin pe dos si, dupa cum se vede, in ordinea asta profiturile sint mai mari.

Cititi continuarea AICI!

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. justitiarul

    nu e pe bani, domnu ala n-a brodi-to . E pe putere si influenta. Bani are si Bercea si Cioaba dar puterea si influente numa plagiatorul de Ponta.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2