Cum putem imbunatati memoria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

memorie_imbunatatire_1Neuronii reprezinta celule specifice pentru sistemul nervos. Acestia pot receptiona, transmite si stoca informatii. Din pacate insa, neuronii nu au si capacitatea de a se divide.

Din totalul de aproximativ 14 miliarde de neuroni cu care ne nastem, se pierd in mod natural de la 10.000 pana la 100.000 de neuroni zilnic. Functiile neuronilor pierduti vor fi preluate de alti neuroni care vor trebui sa “invete” functiile celor pierduti.

Din pacate exista o serie de factori care pot grabi pierderea ireversibila a acestora: varsta, stres,alcool, fumat, diabet, hipertensiune, dezechilibru alimentar.

Consumul de fructe si legume rosii, verdeturi, lecitina, fructe si pesti cu continut ridicat de omega 3 (nuci, alune, in, ulei de grau sau porumb) au rol neuroprotectiv intarziind degradarea neuronilor.

De asemenea exista si medicamente care prin actiunea lor directa sau indirecta (imbunatatirea circulatiei si o mai buna oxigenare) pot intarzia sau opri distugerea neuronilor.

Daca balanta inclina spre o cantitate de informatii mai mare pentru un numar din ce in ce mai limitat de neuroni, se poate instala deficitul de memorie. La tineri, se manifesta prin incetinirea procesului de invatare si diminuare a capacitatii de focusare a atentiei. La varstnici, apar tulburari de memorie anterograda (nu retin evenimente recente, dar cunosc in detaliu amanunte din copilarie) si in final se poate ajunge la boala Alzheimer.

Mai multe pe ziare.com

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2