Cum sa ne protejam copiii de pericolele internetului

PNL

familie-laptopIn afara de avantajele evidente pe care le ofera Internetul celor mici, concretizate indeosebi in surse aproape inepuizabile de informatii sau modalitati de a-si spori cunostintele si notiunile de cultura generala, uriasa retea de informatii si comunicare aduce cu sine si o serie de pericole, deloc mici.

Una dintre cele mai mari primejdii la adresa copiilor care obisnuiesc sa acceseze Internetul in lipsa parintilor consta in asa numita hartuire online.
Daca hartuirea la scoala se limiteaza la momente in care copilul intra sau iese de la ore, iar hartuitorul poate fi de regula usor identificat si pedepsit, hartuirea in mediul virtual poate lua forme mult mai complexe si mai periculoase, scrie descopera.ro.
Ca adulti responsabili, fie parinti, fie rude sau prieteni de familie, trebuie neaparat sa retinem ca vremurile s-au schimbat, iar hartuitorii periculosi sunt pe deplin constineti de posibilitatile Internetului in acest sens.

In situatia tot mai des intalnita in care copilul sau adolescentul vrea cu orice pret sa stea pe chat, se impune o discutie serioasa cu el (ea) despre aceste riscuri.
Iar discutiile trebuie sa se incheie doar atunci cand v-ati asigurat pe deplin ca copilul a invatat ce trebuie sa faca atunci cand este hartuit cu mesaje total nepotrivite la adresa sa.
In primul rand trebuie retinut ca hartuirile si manipularile online ale celor mici au loc indeosebi in lipsa adultilor.

Pusi in situatia dramatica in care primesc mesaje cu continut sexual sau amenintari, copii se rusineaza sau se sperie, de obicei, si cred in sinea loc ca daca spun parintilor vor inrautati situatia. Sub adapostul relativ al anonimatului, la care se adauga riscul relativ scazut de a fi identificati si prinsi, indivizii periculosi devin tot mai indrazneti fata de minori. Aceasta situatie este extrem de des intalnita pe retelele sociale, tot mai accesate de copii si adolescenti.

Evident, daca aruncam un ochi in istorie, descoperim ca fiecare generatie sau epoca a avut de infruntat riscurile sale. Pentru noi, cei de acum, fluxul urias de informatii, precum si avantul fara precedent al comunicatiilor, a dus la aceasta situatie sensibila, in care tinerii de astazi au in fata nu doar informatiile de valoare si calitate prezente pe Internet, ci si pericolul reprezentat de numarul tot mai mare de pedofili si obsedati sexuali.

Din acest motiv, expertii care au studiat si au incercat sa gaseasca mijloace eficiente de protectie a copilariei celor mici, precum si a linistii parintilor, au elaborat o serie de sfaturi care, daca sunt invatate si aplicate corect de cei mici, transforma navigarea pe Internet in ceea ce trebuie sa fie pentru copii: o incursiune interesanta si fascinanta intr-o lume plina de informatii noi si folositoare.
Dar, pentru ca acest deziderat sa se indeplineasca, copilul trebuie invatat ca nu e cazul sa distribuie pe retelele sociale date de contact precum adresa sau numarul de telefon si nici – mai ales – fotografii. Prieteniile online sunt extrem de efemere, mai ales la varste mici, iar datele personale si de contact ale copilului pot ajunge foarte usor la cine nu trebuie.

In al doilea rand, copilul trebuie sa stie ca poate sa inchida oricand, fara riscul vreunei pedepse, ferestrele de chat, e-mail-ul sau chiar computerul. In momentul in care primeste pe mail sau chat mesaje obscene, amenintari sau fotografii si fragmente video cu continut pornografic sau violent, copilul trebuie sa-si anunte parintii fara teama sau rusine. Acest lucru este extrem de important! Adultii trebuie sa faca totul pentru ca relatia dintre copil si parinte sa fie una deschisa, sincera si reciproca, astfel incat cei mici sa poata vorbi oricand cu parintii despre potentialele lor experiente neplacute din mediul online.

ZiarMM

spas-baia-mare-greentin-activitati-consiliere-familii-monoparentale

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1