Cum sa te tii departe de fraude si furt de identitate pe internet in Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Internetul e imens si pe cat de multe servicii are, pe atat de numeroase sunt si amenintarile, chiar si in Romania. Din fericire, iti poti lua cateva masuri ca sa te protejezi, scrie playtech.ro.
In ultimii ani, online-ul a inceput sa castige tot mai mult teren in Romania si in zona de retail. Apelam la internet nu doar ca sa stam pe Facebook sau sa cautam anumite informatii, dar si pentru a plati facturile mai usor, sa facem cumparaturi si sa accesam servicii de home banking. In ciuda popularitatii internetului, foarte multi utilizatori nu sunt inca familiarizati cu riscurile la care se expun.

Milioane de utlizitatori cad prada hackerilor anual

In momentul de fata, studiile Bitdefender arata ca 80% din atacurile cibernetice constau in frauda si furt de identitate si de ce cele mai multe ori sunt strans legate de cumparaturile online. Nu de putine ori hackerii care au furat datele cardurilor bancare le-au folosit pentru a face plati neautorizate, iar, in unele cazuri, au golit complet conturile victimelor. De mentionat ca acesti bani se recupereaza foarte greu. Prin urmare e mai bine sa previi decat sa tratezi.

Cum incep problemele pe internet

De obicei, totul porneste cu o tentativa de phishing sub forma unui mail, a unui mesaj pe Facebook Messenger sau a unui SMS. La prima vedere, poti spune ca mesajul a fost trimis de un prieten sau poate un coleg. De multe ori par trimise de o companie sau o institutie precum o banca, o universitate sau firma la care lucrezi.
Hackerii si-au imbunatatit tehnicile in ultima perioada si pot copia cu usurinta logo-uri sau detalii de brand, pot folosi adrese de email ce par a fi cele oficiale. Orice litera in plus sau in minus in adresa de mail si eventuale greseli de ortografie sau gramatica in corpul mail-ului pot fi un indiciu ca ai de-a face cu un hacker.
Daca te invita sa dai click pe un link sau sa descarci un fisier atasat, si tu habar n-ai despre ce e vorba, in mod clar este o tentativa de frauda. In asemenea situatii, hackerii te pot trimite la un site fantoma dezvoltat chiar de catre ei pentru a fura date personale prin diferite oferte false. Sau pot avea acces in calculatorul tau prin fisierul infectat.

Cea mai mare atentie, pe internet, trebuie sa fie la divulgarea datelor personale

Daca ti se cere sa actualizezi date personale sau sa retrimiti CV-ul cand tu nu ai aplicat la vreun job, mai bine il stergi din start. Nicio banca nu te va contacta prin mail ca sa iti actualizezi datele sau sa dezvalui informatii critice.

Mare atentie cand, cui, cum si unde dezvalui date personale cum ar fi numele complet, adresa, data nasterii, CNP, date bancare sau informatii despre familie ce ar putea fi folosite de hackeri pentru tentative de inginerie sociala. Raufacatorii nu se vor da in laturi de la nimic si vor aplica toate strategiile necesare ca sa te convinga sa dezvalui asemenea informati critice.

Nu uita: orice oferta care pare prea buna ca sa fie adevarata, mai mult ca sigur este frauda. Nu ai castigat nimic la loto, nu ai mostenit un palat in Franta si nici printul nigerian nu exista.
Cand descarci aplicatii online, ai grija sa fie din surse credibile, mai ales daca trebuie sa introduci datele cardului. Foloseste intotdeauna PIN si parole complexe si unice, evita parolele banale si usor de ghicit. Unde si cand poti, tine minte sa activezi autentificarea multipla pentru un plus de siguranta si stai departe de retelele de internet publice si necriptate ca sa eviti compromiterea datelor personale, relateaza playtech.ro.

Pe langa un comportament corect online care tine strict de tine, o solutie de securitate va fi mereu gata sa completeze protectia ta online. Daca ai ghinionul de a pica in plasa hackerilor, este recomandat sa iei imediat legatura cu autoritatile si sa iti monitorizezi constant contul bancar pentru a depista imediat orice tranzactie ilegala pe care, desigur, trebuie apoi sa o raportezi bancii.
Acest articol a fost scris de Luana Pascu este Security Analyst la Bitdefender. Ea a pus cap la cap acest ghid pentru siguranta pe internet ca sa stii ce sa eviti si cum te asiguri ca nu profita nimeni de datele tale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1