Cum se restituie timbrul de mediu

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cei care au platit deja una dintre formele taxei de poluare mai au de asteptat pana vor recupera banii platiti, chiar daca au castigat in instanta. Singura solutie este sa apeleze la un executor judecatoresc pentru a grabi recuperarea taxelor achitate. Drumul pana la decizia definitiva dureaza cel putin un an si jumatate, iar o persoana care vrea banii inapoi de la stat are nevoie de mult timp si nervi pentru asta.

Primul pas este sa depui la registratura ANAF toate documentele, adica actul prin care faci dovada faptului ca ai platit taxa, sa depui o cerere de restituire a taxei si sa ai documentele masinii. Apoi sa astepti 45 de zile sa-ti raspunda ANAF. In cazul unui raspuns negativ de la ANAF, singura solutie este sa apelezi la un avocat si sa actionezi in instanta. Aici, de la primul termen pana la recursul ANAF mai trec cel putin 12 luni. Dupa ce ai hotararea judecatoreasca definitiva mai depui o cerere la ANAF si mai astepti 45 de zile”, relateaza Digi24.

Problema este ca nici dupa aceasta perioada nu exista certitudinea ca proprietarul masinii va recupera banii dati drept taxa de poluare pentru inmatricularea masinii.

In doar doua luni, primele din acest an, fiscul a returnat aproape sapte milioane de lei, dupa cum arata datele transmise de agentia de administrare fiscala. Suma include insa toate taxele auto, indiferent de cum s-au numit ele: prima inmatriculare, de poluare si timbru de mediu. Din 2013, timbrul de mediu a adus anual incasari de aproape 220 de milioane de euro.

„Timbrul de mediu nu a fost niciodata restituit de bunavoie de catre ANAF. Sigur ca au existat situatii in care timbrul de mediu a fost restituit in parte, avand in vedere diferenta dintre fosta taxa de poluare pe care o platisera si actualul timbru de mediu”, spune un avocat.

Fostul ministru al Mediului avertizeaza ca suma pe care statul trebuie sa o restituie va creste din cauza dobanzilor fiscale.

„Daca se va alege calea de a-i trimite pe acesti oameni sa-si caute dreptatea in instanta, exista pericolul ca aceasta suma sa creasca cu 20%”, spune Daniel Constantin, fost ministru al Mediului.

Guvernul nu a venit pana acum cu o solutie concreta pentru returnarea taxei catre proprietarii care au castigat acest drept in instanta, mai ales ca legislatia europeana impune restituirea sumei intr-o singura transa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2